Νησιά χωρίς Έλληνες – Πιο φθηνό να πας Ρώμη παρά Πάρο

Διακοπές… για λίγους: Πάνω από τους μισούς Έλληνες φέτος μένουν σπίτι – «Προνομιούχος» όποιος καταφέρει να φύγει


Εν μέσω καλοκαιριού, το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει όνειρο απατηλό για περισσότερους από τους μισούς Έλληνες πολίτες. Με την ακρίβεια στα ύψη, τα εισοδήματα πιεσμένα και το κόστος διακοπών απαγορευτικό, εκατομμύρια συμπολίτες μας είτε θα μείνουν στην πόλη είτε θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις εξορμήσεις τους στο ελάχιστο – αν αυτές γίνουν καν.

🔎 Ένας στους δύο… εντός των τειχών

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 52% των πολιτών δεν προγραμματίζει να κάνει καθόλου διακοπές φέτος. Από όσους καταφέρουν να ταξιδέψουν, μόλις το 7% θα μείνει σε ξενοδοχείο, ενώ η πλειονότητα καταφεύγει σε ιδιόκτητα ή φιλικά εξοχικά για να μειώσει το κόστος.

Παράλληλα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), μόλις 4 στους 10 εργαζομένους θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές, και αυτές κατά μέσο όρο μόλις τεσσάρων ημερών.

📈 Τιμές εκτός ελέγχου: Από την σαλάτα έως το καράβι

Η αύξηση του κόστους σε κάθε πτυχή των διακοπών είναι πλέον εμφανής:

  • Οι ακτοπλοϊκές τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά 38% από το 2017 έως σήμερα.
  • Μια τετραμελής οικογένεια με όχημα και καμπίνα για προορισμούς όπως τα Δωδεκάνησα, ξεπερνά τα 1.100 ευρώ μόνο για μεταφορά.
  • Στην εστίαση, η χωριάτικη σαλάτα φτάνει τα 12 ευρώ, ενώ οι τιμές σε παραλίες για ομπρέλες και ξαπλώστρες πλησιάζουν επίπεδα πολυτελών θερέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Ραυτόπουλος, «τα συνολικά έξοδα για λίγες ημέρες σε νησί ισοδυναμούν με δύο ή και τρεις μισθούς».

🏠 Η νέα κανονικότητα: Διακοπές σε χωριά, φιλικά σπίτια και… κουζίνα

Η συντριπτική πλειονότητα όσων καταφέρνουν να φύγουν, μαγειρεύει στις διακοπές, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα εστίασης. Το ίδιο ισχύει και για τη διαμονή: το 54% επιλέγει εξοχικά συγγενών ή φίλων, ενώ παραθεριστικοί προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας κερδίζουν έδαφος έναντι των νησιών, κυρίως λόγω του κόστους μετακίνησης.

Για παράδειγμα, η 73χρονη Γεωργία δηλώνει πως δεν έχει πάει διακοπές εδώ και 20 χρόνια, ενώ η Ελένη, μητέρα δύο παιδιών, αποκαλύπτει πως τα τελευταία καλοκαίρια περνούν στο πατρικό του συζύγου για να αποφύγουν τα έξοδα.

✈️ Φθηνότερα… στο εξωτερικό

Ο επαγγελματίας του τουρισμού, Γιάννης Γεωργιδάκης, περιγράφει μια ανησυχητική τάση: Είναι πλέον πιο φτηνό για κάποιον να κλείσει πακέτο στο εξωτερικό παρά να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα «γεμίζουν» με τουρίστες από συμβόλαια χονδρικής με ξένους tour operators, αφήνοντας τους Έλληνες εκτός παιχνιδιού.

Ο Σπύρος, 35 ετών, σημειώνει ότι «σε νησί έδωσα 100 ευρώ για δωμάτιο χωρίς καν ντουζιέρα» και ότι πλέον επιλέγει εξωτερικό: «Έχουμε πάει Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία και το συνολικό κόστος ήταν μικρότερο από μία εβδομάδα σε ελληνικό νησί».

🏝️ Οι νησιωτικοί παράδεισοι, μόνο για τουρίστες;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μόλις το 28% των Ελλήνων που θα ταξιδέψουν θα πάνε σε νησιά, με την πλειονότητα να επιλέγει παραθαλάσσιους προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα. Η άνιση κατανομή των τουριστών, κυρίως σε ήδη κορεσμένους προορισμούς, επιτείνει το πρόβλημα.

Όπως σχολιάζει ο κ. Γεωργιδάκης:

«Η Ελλάδα βρέχεται από θάλασσα παντού, αλλά οι Έλληνες δεν μπορούν να την απολαύσουν. Και όταν πληρώνεις τόσα, δεν απολαμβάνεις καν μια αυθεντική εμπειρία – στα νησιά, δεν μπορείς ούτε να περπατήσεις από την πολυκοσμία».


🔚 Το ελληνικό καλοκαίρι… εκτός προϋπολογισμού

Η φετινή τουριστική περίοδος αποδεικνύεται σκληρή για τους Έλληνες. Ενώ η χώρα καταγράφει ρεκόρ αφίξεων τουριστών, η πλειοψηφία των ντόπιων μένει πίσω – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το ελληνικό καλοκαίρι, που κάποτε θεωρούνταν δεδομένο, γίνεται πλέον προνόμιο για λίγους.

Δείτε Eπίσης