Πώς να Φτιάξετε το Τέλειο Σπιτικό Ψωμί

Το ψωμί είναι βασικό στοιχείο της διατροφής και η παρασκευή του στο σπίτι μπορεί να είναι μια απολαυστική και δημιουργική διαδικασία. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα αρωματικό και αφράτο ψωμί με απλά υλικά.

Υλικά:

  • 500 γρ αλεύρι για ψωμί
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες:

  1. Ενεργοποίηση της μαγιάς: Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  2. Ανάμειξη υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
  3. Ζύμωμα: Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική και απαλή. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο αλεύρι.
  4. Ξεκούραση της ζύμης: Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Πλάσιμο: Πλάστε τη ζύμη σε σχήμα ψωμιού ή σε μικρά καρβέλια, ανάλογα με την προτίμησή σας.
  6. Δεύτερη άνοδος: Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά.
  7. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε ελαφρά από κάτω.

Συμβουλές:

  • Προσθέστε σπόρους ή μυρωδικά για έξτρα γεύση.
  • Αποθηκεύστε το ψωμί σε ένα αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερες ημέρες.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα έχετε ένα νόστιμο και θρεπτικό σπιτικό ψωμί, ιδανικό για κάθε γεύμα.

Δείτε Eπίσης