Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 11 Μαΐου, στην Ελλάδα και τον κόσμο.
🔹 Επέτειοι και Ημέρες Μνήμης
- Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών: Μια ημέρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στις θάλασσες και την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό.
- Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας (γιορτάζεται σε πολλές χώρες τη 2η Κυριακή του Μαΐου): Τιμάται η μητρότητα και ο ρόλος της μητέρας στην οικογένεια και την κοινωνία.
🏛 Ιστορικά Γεγονότα
330 μ.Χ. – Οικοδόμηση της Νέας Ρώμης:
Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετονομάζοντας το Βυζάντιο σε Νέα Ρώμη, η οποία σύντομα θα γίνει γνωστή ως Κωνσταντινούπολη, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης και της Ανατολής για πάνω από μία χιλιετία.
1894 – Η Απεργία της Πούλμαν:
Ξεσπά μεγάλη εργατική αναταραχή στο εργοστάσιο βαγονιών Pullman στο Ιλινόις των ΗΠΑ, που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην Αμερική.
1926 – Φόρεμα υπό επιτήρηση στην Ελλάδα:
Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν φούστες που απέχουν λιγότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος, προκαλώντας αντιδράσεις και θυμηδία για τη μετατροπή της ενδυμασίας σε αντικείμενο αστυνομικού ελέγχου.
1927 – Γέννηση των Όσκαρ:
Ιδρύεται στο Χόλιγουντ η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία από το 1929 θα καθιερώσει τα βραβεία Όσκαρ, θεσμό παγκόσμιας λάμψης στον χώρο του κινηματογράφου.
1958 – Εκλογές στην Ελλάδα:
Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,16%. Η μεγάλη έκπληξη είναι η ΕΔΑ, που αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση με 24,42%, καταγράφοντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
1970 – Ο Παττακός αποδοκιμάζεται:
Μαθητές αποδοκιμάζουν μαζικά τον Παττακό σε φιλοχουντική εκδήλωση στο Στάδιο για τα τρία χρόνια της δικτατορίας, δείχνοντας τα πρώτα ρήγματα στη χειραγώγηση της νεολαίας.
🎂 Γεννήσεις
- 483 μ.Χ. – Ιουστινιανός Α’: Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, θεμελιωτής του Κωδίκων του Ιουστινιανού και μεγάλος οικοδόμος της Αγίας Σοφίας.
- 1720 – Βαρώνος Μινχάουζεν: Γερμανός αριστοκράτης, γνωστός για τις φανταστικές και υπερβολικές του ιστορίες – έδωσε το όνομά του στο «σύνδρομο Μινχάουζεν».
- 1771 – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Ηρωίδα του 1821 και μοναδική γυναίκα με ναυτική ηγεσία στην Ελληνική Επανάσταση.
🕯 Θάνατοι
- 912 – Λέων ΣΤ’ ο Σοφός: Βυζαντινός αυτοκράτορας, με έντονη συγγραφική και νομική δραστηριότητα.
- 1981 – Μπομπ Μάρλεϊ: Ο θρύλος της ρέγκε μουσικής φεύγει από τη ζωή στα 36 του χρόνια, αφήνοντας πίσω ένα παγκόσμιο μουσικό αποτύπωμα και ένα μήνυμα ειρήνης.
- 1990 – Στράτος Διονυσίου: Σπουδαίος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, με φωνή που σημάδεψε δεκαετίες και πλήθος επιτυχιών.
📌 Θυμόμαστε για να μαθαίνουμε – κάθε ημερομηνία κρύβει ιστορίες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας.