Αυξημένα μέτρα προστασίας λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί έξαρση περιστατικών εξαπάτησης πελατών με τη χρήση μιας ιδιαίτερα εξελιγμένης μεθόδου τηλεφωνικής απάτης, γνωστής ως Caller ID Spoofing.
Οι δράστες καταφέρνουν να παραπλανήσουν τα θύματά τους, εμφανίζοντας στο κινητό τους αριθμούς που μοιάζουν ή είναι πανομοιότυποι με εκείνους των τραπεζών. Έτσι, οι ανυποψίαστοι πελάτες πιστεύουν πως συνομιλούν με εκπροσώπους της ίδιας τους της τράπεζας.
Η μέθοδος βήμα-βήμα
Η απάτη ξεκινά με μια εισερχόμενη κλήση, στην οποία εμφανίζεται το επίσημο νούμερο εξυπηρέτησης πελατών ή των κεντρικών γραφείων της τράπεζας. Ο καλών συστήνεται ως υπάλληλος της τράπεζας – πολλές φορές χρησιμοποιώντας ακόμη και αληθινά ονόματα τραπεζικών υπαλλήλων.
Ακολούθως, επικαλείται διάφορα «επείγοντα» σενάρια για να αποσπάσει εμπιστευτικά τραπεζικά στοιχεία, όπως κωδικούς e-banking, PIN καρτών ή να οδηγήσει το θύμα σε ανάληψη/μεταφορά χρημάτων μέσω ΑΤΜ. Συνήθη «τυράκια» είναι:
- Υποτιθέμενες καταβολές επιδομάτων
- Πλαστές επενδυτικές ευκαιρίες
- Αναχαιτίσεις «ύποπτων» συναλλαγών
Ο στόχος είναι συνήθως πελάτες με υψηλά υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους, με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο να κάνουν λόγο για συνολικές απώλειες που ήδη ξεπερνούν τις 100.000 έως 200.000 ευρώ από την αρχή του έτους.
Συντονισμένη αντίδραση – Στο «παιχνίδι» και η ΕΕΤΤ
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, έχει ήδη προχωρήσει από τον Απρίλιο στη φραγή εισερχόμενων κλήσεων από επιλεγμένους αριθμούς του εξωτερικού που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτοι.
Οι αριθμοί αυτοί εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες και προωθήθηκαν στις αρχές για λήψη άμεσων τεχνικών μέτρων. Οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ήδη υιοθετήσει τη φραγή.
Οι οδηγίες προστασίας προς το κοινό
Οι τράπεζες καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις παρακάτω βασικές συμβουλές:
- Μην απαντάτε ή τερματίστε άμεσα κλήσεις από υποτιθέμενους τραπεζικούς υπαλλήλους που ζητούν προσωπικά στοιχεία.
- Επικοινωνήστε οι ίδιοι με την επίσημη γραμμή εξυπηρέτησης της τράπεζάς σας για επιβεβαίωση.
- Ποτέ μην δίνετε:
- Κωδικούς e-banking
- PIN
- Αριθμούς καρτών
- OTP (κωδικούς μιας χρήσης)
- Μην πληκτρολογείτε ποτέ κωδικούς κατ’ υπόδειξη τρίτων.
- Ελέγχετε σχολαστικά τα μηνύματα OTP/SMS από την τράπεζα και σε κάθε αμφιβολία καλέστε απευθείας.
- Καταγγείλετε άμεσα στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό απάτης.
- Μοιραστείτε την εμπειρία σας με γνωστούς ή μέσω social media για να αποφευχθούν νέα θύματα.
Ο «φόβος» της τεχνητής νοημοσύνης
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η προοπτική ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στις απάτες. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι απατεώνες θα μπορούν σύντομα να μιμούνται φωνές πραγματικών προσώπων, εφόσον διαθέτουν έστω ένα μικρό δείγμα ήχου.
Με αυτό το εργαλείο, ενδέχεται να παρουσιάζονται ως γνωστοί υπάλληλοι τραπεζών, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. Οι τράπεζες, ωστόσο, ετοιμάζουν αντίμετρα με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας για την ανίχνευση συνθετικής φωνής και την προστασία των πελατών.