Ριζικές αλλαγές στις τραπεζικές μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη από το 2025
Από το 2025, οι τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ λογαριασμών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αλλάξουν ριζικά, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ταχύτητας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Με βάση νέο κανονισμό που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2024, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών στην Ευρωζώνη –συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και των κεντρικών τραπεζών– υποχρεώνονται να προσφέρουν άμεσες μεταφορές χρημάτων, γνωστές και ως «instant payments».
Μεταφορές χρημάτων σε λίγα δευτερόλεπτα και με χαμηλό κόστος
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι από τον Δεκέμβριο του 2024, οι τράπεζες θα πρέπει να δέχονται άμεσες πληρωμές, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα είναι υποχρεωμένες και να τις εκτελούν. Οι μεταφορές θα πραγματοποιούνται σε δευτερόλεπτα, ανεξαρτήτως ώρας ή ημέρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος αυτών των άμεσων συναλλαγών θα πρέπει να μην υπερβαίνει τη χρέωση του φθηνότερου συμβατικού εμβάσματος που προσφέρει η κάθε τράπεζα. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι από τα 4-5 ευρώ που κοστίζει σήμερα ένα άμεσο έμβασμα, η χρέωση θα μειωθεί σε λιγότερο από 1 ευρώ.
Άμεσα οφέλη: 220 δισ. ευρώ απελευθερώνονται καθημερινά
Η δυνατότητα πραγματοποίησης άμεσων πληρωμών υπολογίζεται ότι θα απελευθερώσει 220 δισεκατομμύρια ευρώ καθημερινά που μέχρι σήμερα παραμένουν “παγωμένα” στα τραπεζικά συστήματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Αυτό το ποσό, διασκορπισμένο σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταφράζεται σε ενίσχυση της ρευστότητας, επιτάχυνση των οικονομικών συναλλαγών και βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Τέσσερις βασικές αρχές της νέας εποχής στις τραπεζικές πληρωμές:
- Υποχρεωτικότητα: Όλοι οι πάροχοι πληρωμών θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν τις άμεσες πληρωμές έως το φθινόπωρο του 2025.
- Χαμηλό κόστος: Η νέα τιμολογιακή πολιτική εξισώνει τα κόστη των άμεσων και των συμβατικών εμβασμάτων, καθιστώντας τις γρήγορες πληρωμές πιο προσιτές από ποτέ.
- Ενισχυμένη ασφάλεια: Καθιερώνεται έλεγχος αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου, με σκοπό τη μείωση λαθών και την πρόληψη απάτης.
- Ομαλή και διαφανής λειτουργία: Οι τράπεζες υποχρεούνται να αναθεωρήσουν τους μηχανισμούς ελέγχου τους, ώστε να περιοριστούν οι αδικαιολόγητες απορρίψεις συναλλαγών. Ο χρόνος απόρριψης περιορίζεται από 20 σε 10 δευτερόλεπτα.
Συμπέρασμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών πληρωμών. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν ασφαλείς, φθηνές και σχεδόν άμεσες τραπεζικές μεταφορές – ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο διαφανή, προσβάσιμη και ανταγωνιστική τραπεζική αγορά.
Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να μεταμορφώσει τη χρηματοοικονομική καθημερινότητα εκατομμυρίων Ευρωπαίων.