Στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, το συντηρητικό κόμμα CDU/CSU, υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς, αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 28,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 208 έδρες στο κοινοβούλιο. Ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 20,7% και 151 έδρες, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή του μέχρι σήμερα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέστη σημαντική ήττα, λαμβάνοντας μόλις 16,5% και 121 έδρες, το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν 11,7% και 85 έδρες, ενώ η Αριστερά (Die Linke) πέτυχε 8,7% και 64 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% για είσοδο στο κοινοβούλιο.
Ο Φρίντριχ Μερτς, μετά τη νίκη του, δήλωσε ότι η προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση της Ευρώπης, ώστε να καταστεί ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας. Παράλληλα, επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, και κατηγόρησε τον Έλον Μασκ για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές, συγκρίνοντάς την με πρακτικές της Ρωσίας.
Η άνοδος της AfD, ιδιαίτερα στα ανατολικά κρατίδια, όπου σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε το 40%, προκαλεί ανησυχία για τη στροφή μέρους του εκλογικού σώματος προς την ακροδεξιά. Ο Μερτς απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD, παρά την πρόταση της ηγέτιδάς της, Άλις Βάιντελ, για σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας.
Με δεδομένο ότι το CDU/CSU δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να είναι με το SPD, αναβιώνοντας τον “μεγάλο συνασπισμό”. Ωστόσο, ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του CDU.
Η επόμενη μέρα στη Γερμανία προμηνύεται προκλητική, με τον Μερτς να αντιμετωπίζει την πρόκληση σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και την ανάγκη αντιμετώπισης της ανόδου της ακροδεξιάς.