Για όσους αγαπούν τα ταξίδια αλλά θέλουν να μειώσουν τα έξοδά τους, η ανταλλαγή σπιτιών με άλλους ταξιδιώτες αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή αντί της διαμονής σε ξενοδοχεία ή Airbnb.
Η Λόρεν Σο, κάτοικος Νέας Υόρκης και λάτρης των ταξιδιών και του σκι, εξηγεί γιατί επέλεξε αυτή τη μέθοδο: «Δεν ένιωθα ποτέ άνετα να καταχωρήσω το διαμέρισμά μου σε πλατφόρμες ενοικίασης, καθώς είχα ακούσει άσχημες εμπειρίες από φίλους μου και ελάχιστη υποστήριξη από τις εταιρείες». Το σκι είναι ήδη μια δαπανηρή δραστηριότητα και, σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη διαμονής, μπορεί να κάνει ένα ταξίδι απρόσιτο οικονομικά. «Η διαμονή σε θέρετρα σκι είναι πολύ ακριβή, καθιστώντας την επιλογή δύσκολη για πολλούς» προσθέτει.
Πώς λειτουργεί η ανταλλαγή σπιτιών;
Για να πραγματοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους όνειρα χωρίς μεγάλο κόστος, η Σο και ο σύντροφός της επέλεξαν την ανταλλαγή σπιτιών. «Θέλουμε να ταξιδεύουμε περισσότερο, αλλά το κόστος της διαμονής είναι συχνά το πιο ακριβό μέρος ενός ταξιδιού. Με την ανταλλαγή κατοικιών, εξοικονομούμε χρήματα και παράλληλα έχουμε τη σιγουριά ότι οι επισκέπτες μας θα φροντίσουν τον χώρο μας, όπως ακριβώς θα θέλαμε να φερθούν στο δικό τους» αναφέρει.
Πλατφόρμες όπως το HomeExchange και το Kindred προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να επισκέπτονται προορισμούς παγκοσμίως, απλά ανταλλάσσοντας τα σπίτια τους. Εκτός από τη μείωση των εξόδων διαμονής, η πρακτική αυτή συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των τουριστικών περιοχών και στην καταπολέμηση της αύξησης των ενοικίων που επηρεάζει τους μόνιμους κατοίκους.
Η φιλοσοφία του Kindred
«Πάνω από το 90% των σπιτιών που συμμετέχουν στην ανταλλαγή είναι οι κύριες κατοικίες των μελών. Αντί για χρηματικές συναλλαγές, οι χρήστες ανταλλάσσουν διανυκτερεύσεις» εξηγεί η Τζάστιν Παλέφσκι, συνιδρύτρια του Kindred. Η πλατφόρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2022 και ήδη αριθμεί 75.000 μέλη σε 150 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων περιοχών των ΗΠΑ, του Καναδά, του Μεξικού και της Δυτικής Ευρώπης.
Σε αντίθεση με τις κλασικές υπηρεσίες ενοικίασης, το Kindred δεν απαιτεί συνδρομή. Οι οικοδεσπότες δεν αποκομίζουν έσοδα από τη φιλοξενία, αλλά αποκτούν το δικαίωμα να διαμείνουν σε κάποιο άλλο σπίτι στο μέλλον. Οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν ένα μικρό αντίτιμο από 15 έως 35 δολάρια ανά διανυκτέρευση, ποσό που καλύπτει τη χρήση της πλατφόρμας, καθώς και τα έξοδα καθαρισμού. Όπως επισημαίνει η Παλέφσκι, αυτό είναι δέκα φορές πιο οικονομικό από μια βραχυπρόθεσμη ενοικίαση μέσω Airbnb.
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα είχε θετικό αντίκτυπο στις πόλεις μας. Μεγαλώνοντας στο Σαν Φρανσίσκο, είδα πόσο δύσκολο είναι για τους νέους να αντέξουν οικονομικά το ίδιο βιοτικό επίπεδο που είχαν οι γονείς τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Νομοθετικές αλλαγές και νέες τάσεις
Σε πολλές πόλεις, η ραγδαία ανάπτυξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων δημιούργησε προβλήματα, αυξάνοντας το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Νέα Υόρκη επέβαλε αυστηρότερους κανονισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω Airbnb, απαγορεύοντας τη μίσθωση ολόκληρων διαμερισμάτων. Οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να νοικιάζουν χώρους μόνο όσο βρίσκονται και οι ίδιοι στο κατάλυμα, ενώ απαιτείται εγγραφή στις τοπικές αρχές.
Πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Νέα Υόρκη εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του υπερτουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανταλλαγή κατοικιών μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση, προσφέροντας στους ταξιδιώτες πιο προσιτές επιλογές διαμονής, ενώ παράλληλα προστατεύει τις τοπικές κοινότητες από τις επιπτώσεις των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.