Από την 1η Απριλίου τίθενται σε εφαρμογή αυξήσεις σε 19 επιδόματα, καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού φέρνει αυτόματες μεταβολές στα σχετικά ποσά. Το ακριβές ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Ποιους επηρεάζει η αύξηση
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν τον βασικό μισθό, σε νεοεισερχόμενους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, σε εργαζόμενους με αποδοχές κοντά στον κατώτατο μισθό, καθώς και σε πάνω από 1.000.000 πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα συνδεδεμένα με αυτόν.
Το ύψος της αύξησης
Οι ειδικοί φορείς έχουν προτείνει αύξηση έως 40 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα το τελικό ποσό να φτάσει τα 50 ευρώ. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ (μικτά), ενώ από τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί στα 870 ή 880 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπολείπονται 120 ευρώ, τα οποία αναμένεται να κατανεμηθούν σταδιακά από το 2024 έως το 2026. Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, το ποσό της φετινής αύξησης μπορεί να διαμορφωθεί στα 50 ευρώ, αφήνοντας τα υπόλοιπα 70 ευρώ για τα έτη 2026 και 2027.
Πώς επηρεάζονται οι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, περίπου 575.684 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,8% των μισθωτών, θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από αυτούς, το 62,33% εργάζεται με πλήρες ωράριο, το 34,45% είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και το 3,21% σε εκ περιτροπής εργασία. Ο μέσος μισθός των πλήρως απασχολούμενων είναι 874,11 ευρώ, ενώ των μερικώς απασχολούμενων 438,09 ευρώ και των εκ περιτροπής 415,55 ευρώ.
Τα επιδόματα που επηρεάζονται
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται και αντίστοιχες αυξήσεις σε επιδόματα που υπολογίζονται βάσει αυτού. Ορισμένα από αυτά είναι:
- Ειδική παροχή μητρότητας
- Επίδομα γονικής άδειας
- Βοήθημα λήξης ανεργίας
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων
- Επίδομα αποφυλακισμένων
- Επίδομα επίσχεσης εργασίας
- Αποζημίωση λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη
- Εποχικά επιδόματα (οικοδόμων, σμυριδεργατών, καλλιτεχνών, δασεργατών κ.λπ.)
- Βοήθημα μη μισθωτών
- Επίδομα εργασίας
- Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)
- Αποδοχές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα
- Επιδότηση προγραμμάτων απασχόλησης
- Ειδικές αποδοχές για εργαζόμενους φοιτητές
Η αναπροσαρμογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος πολλών πολιτών και εργαζομένων, με την τελική διαμόρφωση των ποσών να αναμένεται σύντομα.