Η ΣΤΑ.ΣΥ. βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολυσύνθετη πρόκληση που σχετίζεται με την παρουσία περιστεριών σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, γεγονός που επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στην καθαριότητα και τη δημόσια υγεία. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας, κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από επιβάτες, ενώ περιστατικά δολιοφθοράς καταγράφηκαν κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τον περασμένο φθινόπωρο, ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση διχτυών για την αποτροπή της παρουσίας περιστεριών στο υπόστεγο της αφετηρίας των λεωφορείων. Ωστόσο, υπήρξαν καταγγελίες από επιβάτες σχετικά με τον εγκλωβισμό πουλιών μέσα στο δίχτυ, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν ισχυρισμοί περί απάνθρωπης μεταχείρισης εκ μέρους του αναδόχου του έργου. Έπειτα από παρέμβαση του Athens Transport, η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσε τον εργολάβο, ο οποίος προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την απελευθέρωση των περιστεριών.
Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον σταθμό Χαλάνδρι, όπου στις 22 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση εκτεταμένων διχτυών για την προστασία των εισόδων. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, αναφέρθηκαν περιστατικά εγκλωβισμού πουλιών, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Το ζήτημα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, το οποίο καταφέρθηκε κατά της Ελληνικό Μετρό, επισημαίνοντας ότι ο ανάδοχος του έργου δεν μερίμνησε για τη μετακίνηση των φωλιών που υπήρχαν στον χώρο για περισσότερα από 20 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, εντός του σταθμού εντοπίστηκαν νεκρά περιστέρια, με τις αρχές να εκφράζουν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαλανδρίου ζητά από την Ελληνικό Μετρό την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της κατάστασης, χαρακτηρίζοντάς την τόσο περιβαλλοντικά επιζήμια όσο και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πηγές της ΣΤΑ.ΣΥ., δεν υπήρξε καμία επίσημη επικοινωνία του δήμου ή άλλου φορέα με την εταιρεία σχετικά με το συμβάν. Μάλιστα, σε αυτοψία που διενεργήθηκε αργότερα, δεν παρατηρήθηκαν περιστέρια παγιδευμένα εντός του διχτυού. Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε ότι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σημειώθηκαν τρεις διαδοχικές δολιοφθορές στο δίχτυ, με αγνώστους να το καταστρέφουν κατά τις νυχτερινές ώρες, παρά το μεγάλο ύψος στο οποίο είχε τοποθετηθεί.
Σύμφωνα με τη ΣΤΑ.ΣΥ., το πρόβλημα της ρύπανσης από περιστέρια στον σταθμό Χαλανδρίου είναι διαχρονικό, καθώς οι ακαθαρσίες των πουλιών δημιουργούν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα στις εισόδους και ενίοτε επηρεάζουν τη λειτουργία των κυλιόμενων σκαλών. Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ένα άτομο ταΐζει καθημερινά τα περιστέρια, αφήνοντας ψωμί στις εισόδους του σταθμού και στη γειτονική πεζογέφυρα, ενισχύοντας έτσι τη συγκέντρωσή τους στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η απομάκρυνσή τους θεωρείται αναγκαία τόσο για λόγους καθαριότητας όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η τρέχουσα εργολαβία της ΣΤΑ.ΣΥ. αφορά την τοποθέτηση αποτρεπτικών διχτυών σε τέσσερις σταθμούς του Μετρό – Πειραιάς, Άγιος Αντώνιος, Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας – με συνολικό κόστος 92.750 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είχαν εφαρμοστεί διαφορετικές μέθοδοι όπως η τοποθέτηση ακίδων ή η χρήση αιθέριων ελαίων. Μια εναλλακτική προσέγγιση υιοθέτησε πρόσφατα ο ΟΣΕ, ο οποίος στο νέο σιδηροδρομικό μουσείο στη Λεύκα του Πειραιά εφάρμοσε τη μέθοδο της ιερακοθηρίας, δηλαδή τη χρήση αρπακτικών πτηνών για την απομάκρυνση των περιστεριών, χωρίς να επηρεαστεί η αρχιτεκτονική του χώρου. Το κατά πόσο αυτή η λύση θα αποδειχθεί αποτελεσματική σε βάθος χρόνου, μένει να φανεί.