Ριζικές ανατροπές φέρνει η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Αγορά, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 21 Μαΐου από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ. Το σχέδιο, υπό τον τίτλο «Στρατηγική για μια Ενιαία, Απλή και Απρόσκοπτη Αγορά», στοχεύει στη δημιουργία ενός πραγματικά ενιαίου πλαισίου λειτουργίας για την παροχή υπηρεσιών, καταργώντας παρωχημένα εμπόδια και ανοίγοντας τον δρόμο για ένα νέο επαγγελματικό τοπίο στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη στρατηγική, οι επαγγελματίες που έχουν άδεια δραστηριοποίησης σε ένα κράτος-μέλος θα μπορούν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την ανάγκη νέων αδειοδοτήσεων. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά κλάδους όπως η κατασκευαστική δραστηριότητα, οι νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, οι σύμβουλοι φορολογίας, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η πλήρης υλοποίηση της νέας στρατηγικής θα μπορούσε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 1,3 τρισ. ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αυξημένων εμπορικών τριβών με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Επιτροπή σημειώνει πως ακόμη και μια μικρή αύξηση 2,4% στο ενδοκοινοτικό εμπόριο θα μπορούσε να καλύψει τις απώλειες από μια πιθανή μείωση κατά 20% των εξαγωγών προς την αμερικανική αγορά.
Η νέα στρατηγική στηρίζεται σε έξι βασικούς άξονες:
- Κατάργηση των δέκα σημαντικότερων εμποδίων στην Ενιαία Αγορά,
- Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ),
- Διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών,
- Προώθηση της ψηφιοποίησης,
- Μείωση της γραφειοκρατίας,
- Ανάληψη αυξημένης ευθύνης από τα κράτη-μέλη.
Συνολικά, προβλέπονται 49 συγκεκριμένες δράσεις με χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, στις οποίες ξεχωρίζουν:
- Η καθολική αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων σε όλα τα κράτη-μέλη,
- Η θέσπιση Ψηφιακού Διαβατηρίου Προϊόντος για την ενιαία σήμανση,
- Η δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για την ίδρυση επιχειρήσεων με απλοποιημένες διαδικασίες.
Η Κομισιόν εντοπίζει σήμερα περίπου 5.700 επαγγελματικές δραστηριότητες που υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω εθνικών κανονισμών – περιορισμοί που επηρεάζουν σχεδόν το 22% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Παρότι ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 75% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μόλις το 7,6% αφορά διασυνοριακές υπηρεσίες, αναδεικνύοντας μια κρίσιμη υστέρηση στην αξιοποίηση της Ενιαίας Αγοράς.
Ένα ακόμη μέτρο που ξεχωρίζει είναι η σύσταση «εντεταλμένων για την Ενιαία Αγορά» σε κάθε κράτος-μέλος, απευθείας υπό τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο της χώρας, με καθήκον τον συντονισμό όλων των συναφών πολιτικών. Παράλληλα, η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να επιταχύνει τις διαδικασίες παραπομπής για όσα κράτη δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.
Η 21η Μαΐου αναμένεται, λοιπόν, να αποτελέσει ορόσημο για μια νέα εποχή ελευθερίας και απλοποίησης στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη.