Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε στη διάλυση εγκληματικού δικτύου που ασχολούνταν με την παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση γυναικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι γυναίκες αυτές εξαναγκάζονταν σε πορνεία με σκοπό το οικονομικό όφελος των δραστών.
Αστυνομική Επιχείρηση και Συλλήψεις
Την Τετάρτη 12 Μαρτίου, η Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, πραγματοποίησε επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Κορίνθου. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τρία βασικά μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής, καθώς και τρία ακόμη άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Κατηγορίες και Νομικές Διώξεις
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εμπορίας ανθρώπων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, παραβίασης σφραγίδων κρατικών αρχών, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας περί όπλων.
Τρόπος Δράσης του Κυκλώματος
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022. Τα μέλη της στρατολογούσαν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη κατάσταση, τις μετέφεραν στην Ελλάδα και τις εξανάγκαζαν να εργαστούν σε τέσσερις οίκους ανοχής στην Αττική και δύο στην Κόρινθο.
Ρόλοι και Δομή της Οργάνωσης
- Ο αρχηγός της οργάνωσης είχε την εποπτεία των οίκων ανοχής, αποφεύγοντας άμεση εμπλοκή στη διαχείρισή τους.
- Ένα δεύτερο βασικό μέλος αναλάμβανε την καθημερινή διαχείριση των οίκων, τη στρατολόγηση των γυναικών, την οικονομική κάλυψη των δραστηριοτήτων και τη συλλογή των παράνομων εσόδων.
- Ένα τρίτο μέλος είχε την ευθύνη των οίκων ανοχής που λειτουργούσαν στην Κόρινθο.
Το δεύτερο μέλος είχε ενεργό ρόλο στη στρατολόγηση θυμάτων, παρουσιάζοντας ψευδείς υποσχέσεις για νόμιμη εργασία στην Ελλάδα. Με την ανάληψη των εξόδων μετακίνησης, δημιουργούσε οικονομική εξάρτηση, εξαναγκάζοντας τις γυναίκες να εργαστούν στην πορνεία για την αποπληρωμή του υποτιθέμενου χρέους τους. Αρχικά, τα θύματα διέμεναν σε διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, ο Νέος Κόσμος και τα Εξάρχεια, πριν μεταφερθούν στους οίκους ανοχής.
Πλαστά Έγγραφα και Παραπλάνηση Αρχών
Για να δώσουν μια επίφαση νομιμότητας στη λειτουργία των οίκων ανοχής, τα μέλη της οργάνωσης εξέδιδαν πλαστά επαγγελματικά έγγραφα, βιβλιάρια υγείας και ιατρικές βεβαιώσεις. Εικονικές κλινικές εξετάσεις καταχωρούνταν με τη χρήση πλαστών σφραγίδων και υπογραφών.
Κατασχεθέντα Στοιχεία
Κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν, οι αρχές κατέσχεσαν:
- 23.610 ευρώ σε μετρητά,
- 2 αυτοκίνητα,
- Ψηφιακά μέσα (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κάμερες, καταγραφικά),
- Πλήθος πλαστών εγγράφων, όπως άδειες εργασίας και βιβλιάρια υγείας,
- Χειρόγραφες σημειώσεις με στοιχεία γυναικών και οικονομικά αρχεία της οργάνωσης.
Υποστήριξη των Θυμάτων
Σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες ΜΚΟ «OUR RESCUE» και «Α21», προσφέρθηκε βοήθεια και προστασία σε 13 γυναίκες που έπεσαν θύματα της οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.