Όλοι έχουμε συναντήσει άτομα που τείνουν να διακόπτουν τους συνομιλητές τους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Αν και συχνά θεωρείται απλώς αγένεια, η ψυχολογία δείχνει ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να πηγάζει από διάφορους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
1. Ανάγκη Ενεργής Συμμετοχής
Μερικοί άνθρωποι διακόπτουν επειδή αισθάνονται έντονη επιθυμία να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση. Όταν ένα θέμα τους συναρπάζει ή ταυτίζονται με αυτό, μπορεί να αντιδράσουν αυθόρμητα χωρίς να το συνειδητοποιούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διακοπή δεν προέρχεται από έλλειψη σεβασμού, αλλά από ενθουσιασμό και την ανάγκη να μοιραστούν τη σκέψη τους άμεσα.
2. Δυσκολία Ρύθμισης της Παρορμητικότητας
Ορισμένα άτομα, ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μπορεί να έχουν δυσκολία να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους. Η αδυναμία τους να περιμένουν τη σειρά τους στη συζήτηση οδηγεί συχνά σε διακοπές των άλλων.
3. Άγχος και Στρες
Το αυξημένο άγχος μπορεί να προκαλέσει νοητική επιτάχυνση, κάνοντας κάποιον να αισθάνεται πως αν δεν μιλήσει αμέσως, μπορεί να ξεχάσει αυτό που ήθελε να πει. Επίσης, η έλλειψη συγκέντρωσης λόγω στρες μπορεί να οδηγήσει κάποιον να επικεντρώνεται περισσότερο στη δική του σκέψη παρά σε αυτά που λένε οι άλλοι.
4. Εξωστρέφεια και Εκφραστικότητα
Άτομα με έντονα εξωστρεφή προσωπικότητα ή υψηλή ενεργητικότητα συχνά διακόπτουν όχι από αγένεια, αλλά επειδή βλέπουν τη συζήτηση ως μια ζωντανή, ταυτόχρονη ανταλλαγή απόψεων. Για εκείνους, η διακοπή δεν είναι έλλειψη σεβασμού, αλλά φυσικός τρόπος επικοινωνίας.
Αν και η διακοπή του λόγου κάποιου μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητική, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν οφείλεται πάντα σε έλλειψη τρόπων ή κυριαρχική συμπεριφορά, αλλά σε βαθύτερους ψυχολογικούς μηχανισμούς και συνήθειες.