Η Αττική στο επίκεντρο της βαρυχειμωνιάς – Χιόνια, θερμοκρασίες υπό το μηδέν και θυελλώδεις άνεμοι
Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της Αττικής σχετικά με το αν θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην περιοχή τους, καθώς από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρό κύμα βαρυχειμωνιάς. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει έως και 14 βαθμούς σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, με το Σάββατο να προμηνύεται ως η πιο κρύα ημέρα της κακοκαιρίας. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για μια «ψυχρή εισβολή» που θα σαρώσει τη χώρα, συνοδευόμενη από θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.
Τι ισχύει για τις χιονοπτώσεις
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες και επιλεκτικές, καθώς δεν διαμορφώνεται το κατάλληλο σύστημα υγρασίας για πιο γενικευμένα φαινόμενα. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα περισσότερα χιόνια είναι τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι πεδινές εκτάσεις της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Στην Αττική, οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές και δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα, με τις χιονοστρώσεις να είναι ελάχιστες. Ωστόσο, κάποιες περιοχές στα βόρεια προάστια, όπως η Δροσιά, ο Άγιος Στέφανος, το Κρυονέρι και οι Θρακομακεδόνες, ενδέχεται να δουν εναλλαγές χιονιού και χιονόνερου.
Πολική εισβολή με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για μια σπάνιας έντασης πολική εισβολή, η οποία θα προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, στη δυτική Μακεδονία ο υδράργυρος θα φτάσει έως τους -12 ή και -14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς.
Ο Μαρουσάκης επισημαίνει πως η παρατεταμένη κακοκαιρία θα επηρεάσει και τον αγροτικό τομέα, προκαλώντας έντονους παγετούς, ενώ οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, φροντίζοντας να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η επίδραση της θάλασσας στο καιρικό φαινόμενο
Ένα από τα ερωτήματα που προβληματίζουν τους μετεωρολόγους είναι ο ρόλος της θάλασσας, ειδικά στο Αιγαίο, σε σχέση με την ένταση και την έκταση των χιονοπτώσεων. Όπως αναφέρει ο Μαρουσάκης, η αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας με την επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην πρόγνωση, καθώς τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν αποτυπώνουν πάντα με ακρίβεια τη συμπεριφορά της υγρασίας σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.
Δύο κύματα ψύχους σύμφωνα με τον Θόδωρο Κολυδά
Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θόδωρος Κολυδάς, σημειώνει πως η ψυχρή εισβολή θα εξελιχθεί σε δύο διαδοχικά κύματα. Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα, το πρώτο κύμα θα διαρκέσει έως τα μέσα της εβδομάδας, ενώ το δεύτερο θα κορυφωθεί το Σάββατο, φέρνοντας ακόμα πιο έντονη πτώση της θερμοκρασίας και πιθανές εκπλήξεις όσον αφορά τις χιονοπτώσεις.
Καθώς η κακοκαιρία πλησιάζει, οι πολίτες καλούνται να είναι προετοιμασμένοι για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και τοπικές χιονοπτώσεις, ιδίως σε βόρειες και ορεινές περιοχές.