Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται επτά υποθέσεις που αφορούν τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίες φέρονται να εμπλέκονται – άμεσα ή έμμεσα – σε παράνομες διακινήσεις μεταναστών μέσω του ελληνικού θαλάσσιου χώρου.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, τέθηκε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της διαφάνειας στη λειτουργία των ΜΚΟ, καθώς και της χρηματοδότησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε τουλάχιστον επτά δικογραφίες εξετάζεται ο ρόλος συγκεκριμένων οργανώσεων που φέρονται να διευκόλυναν κυκλώματα δουλεμπορίας, διευκολύνοντας την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο τη μετάβασή τους σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα, εξαιτίας των πολυεπίπεδων πτυχών τους αλλά και των διεθνών προεκτάσεων που ενδέχεται να έχουν.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στις πηγές χρηματοδότησης των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του μεταναστευτικού, ειδικά στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας.
Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε οργανώσεις που διαπιστωμένα εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες, με τον κ. Βορίδη να δεσμεύεται για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να παύει η κρατική ή ευρωπαϊκή ενίσχυση προς τέτοιους φορείς.
«Αν απαιτηθεί νομοθετική πρωτοβουλία, θα προχωρήσουμε άμεσα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την πλήρη αποτύπωση του ρόλου των ΜΚΟ στις εκκρεμείς υποθέσεις.
«Η Ελλάδα έχει 18.500 μίλια θαλάσσιων συνόρων. Το Λιμενικό δίνει καθημερινά μάχη για τη φύλαξή τους και είναι επιτακτικό να υπάρχει θεσμική θωράκιση απέναντι σε φαινόμενα εκμετάλλευσης μεταναστών υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής δράσης», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.