Μεγάλη επιχείρηση μετεγκατάστασης: Στο Λαύριο οι 520 μετανάστες από την Κρήτη – Συναγερμός για τις ανεξέλεγκτες ροές από Λιβύη
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένει η Κρήτη, καθώς οι μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική προς το νησί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Περισσότεροι από 500 μετανάστες, που διασώθηκαν ανοιχτά της Γαύδου το πρωί της Τρίτης, μεταφέρονται με πλοίο προς το Λαύριο, υπό τη συνοδεία σκάφους του Λιμενικού, λόγω της αδυναμίας των τοπικών δομών φιλοξενίας να αντεπεξέλθουν.
Η μεταφορά των ατόμων αυτών πραγματοποιείται έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων, καθώς ο ήδη επιβαρυμένος εκθεσιακός χώρος της Αγυιάς στα Χανιά φιλοξενεί πάνω από 800 άτομα, ξεπερνώντας κάθε λειτουργικό όριο.
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών
Η συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης που οδήγησε στη μεταφορά των 520 μεταναστών πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού. Συμμετείχαν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαχάμες, δύο αεροσκάφη και τέσσερα παραπλέοντα σκάφη. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς στην περιοχή έπνεαν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ.
Ανεξέλεγκτη αύξηση μεταναστευτικών ροών – 2.000 αφίξεις σε 3 ημέρες
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την Κυριακή έως και την Τρίτη, περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει σε διάφορα σημεία της Κρήτης και της Γαύδου. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Υεμένη, το Μπαγκλαντές και η Λιβύη, απ’ όπου ξεκινούν οργανωμένα ταξίδια προς την Ευρώπη, με κύριο σημείο συγκέντρωσης το λιμάνι του Τομπρούκ.
Ανησυχία σε τοπικό επίπεδο – “Η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη”
Ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, υπογράμμισε την έλλειψη βασικών υποδομών για την προσωρινή φιλοξενία των διασωθέντων, σημειώνοντας ότι ζητήθηκαν άμεσα τρόφιμα, νερό και υλικά για σκίαστρα, καθώς οι μετανάστες παρέμεναν για ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο στο κατάστρωμα του πλοίου.
Την ίδια ώρα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Όπως δήλωσε, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προτείνει λύσεις εδώ και τρία χρόνια, όπως η δημιουργία εξειδικευμένων χώρων προσωρινής φιλοξενίας σε ανενεργά στρατόπεδα. «Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνοι μας. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση με ίδια μέσα, αλλά δεν πάει άλλο.», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης – Διπλωματικό επεισόδιο με Λιβύη
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, που στέλνουν κατά εκατοντάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, έναντι υψηλών αμοιβών. Παράλληλα, ένταση προκλήθηκε σε διπλωματικό επίπεδο με τον στρατηγό Χάφταρ της Λιβύης να κηρύσσει ανεπιθύμητους τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.