Η Δυτική Πελοπόννησος στις περιοχές υψηλού κινδύνου σύμφωνα με έρευνα της UNESCO
Τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Πελοποννήσου, έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα ευάλωτες σε τσουνάμι και βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της UNESCO. Ειδικοί επιστήμονες από την Ευρώπη συνεδρίασαν πρόσφατα για να αξιολογήσουν τις πιθανές απειλές και να προτείνουν μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο δεν θα είχε μόνο τοπικές επιπτώσεις αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ευρύτερη κλίμακα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η UNESCO προτείνει την εφαρμογή του προγράμματος “Tsunami Ready”, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως εκπαίδευση του πληθυσμού, σήμανση διαδρομών εκκένωσης και εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Οι Περιοχές Υψηλού Κινδύνου και οι Γεωτεκτονικές Απειλές
Η πρόσφατη συνάντηση ειδικών πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημαντικές γεωτεκτονικές δομές:
- Το Ελληνικό Σεισμικό Τόξο, που εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος, περνά από τη Δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη και φτάνει έως τη Ρόδο. Αυτή η ζώνη είναι το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σεισμογενή.
- Η περιοχή από τις Αζόρες έως το Γιβραλτάρ, που επίσης έχει ιστορικό ισχυρών σεισμών και τσουνάμι.
Η UNESCO προτρέπει τις ελληνικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης, ώστε οι ευάλωτες περιοχές να αποκτήσουν τον χαρακτηρισμό “Tsunami Ready”. Η παράκτια ζώνη της Σάμου είναι η πρώτη ελληνική περιοχή που έχει ήδη επιτύχει αυτήν την πιστοποίηση, μετά το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό των 7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου 2020.
Τέλος, στο πλαίσιο της προστασίας από τσουνάμι, συνεχίζεται η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών κέντρων της Μεσογείου υπό τον συντονισμό της UNESCO.