,

Moody’s: Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα – «Υπέρβαση προσδοκιών στη δημοσιονομική πρόοδο»

Η Ελλάδα κέρδισε την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, αποκτώντας επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το οριστικό τέλος μιας μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης και αποκαθιστά τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «Baa3» από το προηγούμενο «Ba1», διατηρώντας σταθερές προοπτικές.

Η σημασία της αναβάθμισης

Η απόφαση της Moody’s έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ήταν ο μόνος από τους τρεις κορυφαίους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και από τους συνολικά πέντε που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν είχε ακόμα αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ήδη, η χώρα είχε λάβει αναβαθμίσεις από τους οίκους Fitch, Scope Ratings και DBRS, με τον τελευταίο να εντάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία BBB την προηγούμενη εβδομάδα.

Το σκεπτικό της Moody’s

Στην ανάλυσή της, η Moody’s επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.

Η σταθερή πολιτική κατάσταση, η βελτίωση των θεσμών και η προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση επιτρέπουν στη χώρα να διατηρεί σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας σταδιακά το χρέος. Παράλληλα, η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος περιορίζει τους κινδύνους μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Moody’s αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει ακόμη προκλήσεις μπροστά της, καθώς η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) υποστηρίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Η μείωση του χρέους και οι δημοσιονομικές βελτιώσεις

Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020.

📌 Το 2024, το χρέος εκτιμάται στο 156,1% του ΑΕΠ, με προβλέψεις για περαιτέρω μείωση στο 148,3% το 2025 και στο 140,6% το 2026.

Η Moody’s αποδίδει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών στους εξής παράγοντες:
✔️ Αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών δαπανών
✔️ Αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω καλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης
✔️ Ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, που συνέβαλε στη μείωση της φοροδιαφυγής (μόνο το 2024 συγκεντρώθηκαν 2 δισ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα)
✔️ Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε τομείς όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

Με βάση αυτές τις παραμέτρους, η χώρα αναμένεται να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2-2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Συμπέρασμα

Στην ανάλυσή της, η Moody’s συνοψίζει:
🟢 Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 αντικατοπτρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο, τη μείωση του χρέους και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Παρά τις προκλήσεις, οι θεσμικές βελτιώσεις και η πολιτική σταθερότητα μειώνουν τους κινδύνους και ενισχύουν την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας.