Την Πέμπτη 6 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμα μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μείωση από τον Σεπτέμβριο και την έκτη συνολικά, διαμορφώνοντας το επιτόκιο στο 2,5%.
Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει άμεσα το euribor, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, οδηγώντας έτσι σε μείωση των δόσεων για τους δανειολήπτες.
Η Στρατηγική της ΕΚΤ και η Οικονομική Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στα τέλη Ιανουαρίου, επικρατεί η άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται, ώστε να μην εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% μέχρι το 2025, επιτρέποντας περιθώριο περαιτέρω προσαρμογών στα επιτόκια.
Παρότι η ΕΚΤ δεν ορίζει σαφώς το επίπεδο του «ουδέτερου επιτοκίου»—το οποίο ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την οικονομία—πρόσφατη έρευνά της εκτιμά ότι αυτό κυμαίνεται μεταξύ 1,75% και 2,25%. Με δεδομένο ότι το τρέχον επιτόκιο καταθέσεων παραμένει υψηλότερο, η τράπεζα φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις.
Ο Πληθωρισμός και οι Επόμενες Κινήσεις
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός εξελίσσεται ελαφρώς καλύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, παρά την άνοδο στο 2,4% τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, ένας εσωτερικός δείκτης της ΕΚΤ που προβλέπει τις τάσεις του πληθωρισμού παραμένει κοντά στο 2%, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται.
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου έδειξε μια μικρή άνοδο στο 2,5%, ενώ τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, που αναμένεται να δημοσιευθούν τη Δευτέρα, θα κρίνουν εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει όντως στη νέα μείωση επιτοκίων.
Προβλέψεις για το 2025 και Πιθανές Δυσκολίες
Οι αγορές αναμένουν το επιτόκιο καταθέσεων να μειωθεί περαιτέρω στο 2% έως το 2025, κάτι που έχουν υποστηρίξει και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Ωστόσο, από τη συνεδρίαση του Απριλίου και έπειτα, οι αποφάσεις για νέες μειώσεις μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τονίζεται ότι όσο τα επιτόκια πλησιάζουν σε ουδέτερο επίπεδο, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες ότι το ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να είναι υψηλότερο από ό,τι πριν την πανδημία, λόγω αυξημένης ζήτησης αποταμιεύσεων και επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Επιπλέον, καταγράφονται ανησυχίες για ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό, όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.