Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα συμβάλει στη διευθέτηση των Μητρώων Οχημάτων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα εντοπιστούν οχήματα που εμφανίζονται ως ενεργά, παρόλο που είναι αδρανή.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εκτεταμένους ελέγχους για τον εντοπισμό οχημάτων που για περισσότερα από επτά έτη παραμένουν χωρίς ασφάλιση, δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ).
Τα οχήματα αυτά χαρακτηρίζονται ως «αδρανή», καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται στα μητρώα των αρμόδιων φορέων χωρίς να έχουν τεθεί σε ακινησία, είτε με οικειοθελή είτε με αναγκαστική διαδικασία. Για να επιτευχθεί η εκκαθάριση των μητρώων, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας διασταύρωση δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα παρέχει στη ΓΓΠΣΨΔ στοιχεία σχετικά με τα οχήματα και τους ιδιοκτήτες τους.
Η πρώτη αποστολή των δεδομένων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης της απόφασης, με προθεσμία έως τις 10 Μαρτίου.
Ποια οχήματα θεωρούνται αδρανή;
Ένα όχημα κατατάσσεται στην κατηγορία των «αδρανών» όταν, για τουλάχιστον επτά χρόνια, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση και τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Οι ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες ή κάτοχοι αυτών των οχημάτων θα λάβουν ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣΨΔ, καλώντας τους να προβούν σε ενέργειες εντός 20 ημερών:
- Αν το όχημα δεν βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα ή δεν υπάρχει, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η κατάστασή του μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
- Αν το όχημα παραμένει στην Ελλάδα, πρέπει να τεθεί σε ακινησία.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η προσωρινή αδρανοποίηση ενός οχήματος δεν απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από υποχρεώσεις όπως η καταβολή τελών κυκλοφορίας, η διενέργεια ελέγχου ΚΤΕΟ και η ασφάλισή του.
Οριστική αδρανοποίηση οχημάτων
Οχήματα που έχουν παρέλθει των 40 ετών και για τα οποία δεν έχει γίνει επικαιροποίηση στοιχείων μέσα σε τρεις μήνες από την ειδοποίηση, καθώς και οχήματα που ανήκαν σε θανόντες ιδιοκτήτες, τίθενται αυτοδίκαια σε κατάσταση οριστικής αδράνειας.
Επιπλέον, εάν ένα όχημα παραμένει χωρίς να έχει εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση, έλεγχος ΚΤΕΟ) για διάστημα 15 ετών και δεν εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη του για τα τελευταία πέντε χρόνια, τίθεται αυτοδίκαια σε καθεστώς οριστικής αδρανοποίησης, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Ομοίως, οχήματα που εντοπίζονται σε προσωρινή αδράνεια σε περισσότερους από τρεις διαδοχικούς ελέγχους, οδηγούνται σε οριστική αδρανοποίηση.
Για τα οχήματα που περιέρχονται σε οριστική αδράνεια, δεν επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας για τη χρονική περίοδο της αδρανοποίησής τους ούτε για μελλοντικά έτη. Επιπλέον, δεν απαιτείται τεχνικός έλεγχος (ΚΤΕΟ) ή ασφάλιση, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τους.
Κυρώσεις για μη συμμόρφωση
Σε περίπτωση που όχημα το οποίο έχει διαγραφεί ή έχει τεθεί σε οριστική αδρανοποίηση εντοπιστεί να κυκλοφορεί, επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο έτος κατά το οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση. Η επιβολή του προστίμου γίνεται από την ΑΑΔΕ μέσω του συστήματος TAXISnet, με ηλεκτρονική κοινοποίηση στον ιδιοκτήτη.
Η επαναφορά ενός οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδρανοποίηση επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την καταβολή παράβολου 150 ευρώ και την υποβολή σχετικής τεκμηριωμένης αίτησης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αν εγκριθεί η επαναφορά του οχήματος, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλιση και τον τεχνικό έλεγχο.
Τέλος, τα οχήματα που βρίσκονται σε κατάσταση οριστικής αδράνειας διαγράφονται οριστικά από τα μητρώα του κράτους μετά από επτά έτη.