Ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το ανανεωμένο επίδομα ανεργίας, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Το νέο μοντέλο επιδότησης σχεδιάστηκε με σκοπό να προσαρμοστεί καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, καθιστώντας το πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και ανταποδοτικό.
Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα επιδότησης
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, η επιλογή των δυνητικών δικαιούχων γίνεται μέσω ειδικού αλγορίθμου, ο οποίος συγκρίνει το ποσό επιδότησης με το ισχύον και το νέο καθεστώς. Βασική προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί να μην είναι χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν με το προηγούμενο σύστημα.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κύρια χαρακτηριστικά του νέου επιδόματος
- Ενίσχυση και κίνητρα για επανένταξη στην εργασία
- Το ποσό επιδότησης είναι υψηλότερο τους πρώτους έξι μήνες και μειώνεται σταδιακά, ενθαρρύνοντας την ταχύτερη επιστροφή στην αγορά εργασίας.
- Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη
- Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τις καταβληθείσες εισφορές, ενισχύοντας τον δίκαιο καταμερισμό των παροχών.
- Απλούστευση και αποτελεσματικότητα
- Ενοποιεί το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας με το βασικό επίδομα ανεργίας και αυτοματοποιεί διαδικασίες για ταχύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων.
Δομή του νέου επιδόματος
Το επίδομα ανεργίας θα περιλαμβάνει:
- Σταθερό ποσό, που θα υπολογίζεται βάσει του κατώτατου ημερομισθίου και θα μειώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου.
- Μεταβλητό ποσό, το οποίο θα εξαρτάται από τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του ανέργου.
- Πρόσθετες παροχές, όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις για παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.
Διαδικασία επιλογής και αίτησης
- Οι δικαιούχοι επιλέγονται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή αίτηση.
- Δεν προβλέπεται μείωση της επιδότησης για όσους ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα.
- Το πρόγραμμα αφορά περίπου 15.000 ανέργους, με στόχο τη γενικευμένη εφαρμογή του μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής φάσης.
Με την έναρξη αυτού του νέου συστήματος επιδότησης, η ΔΥΠΑ στοχεύει στη βελτίωση της στήριξης προς τους ανέργους, αλλά και στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας.