Νέος ΚΟΚ: Οι 5 πιο κρίσιμες παραβάσεις – Οδηγικές αλλαγές στην Αθήνα



Νέος ΚΟΚ: Οι 5 πιο κρίσιμες παραβάσεις – Οδηγικές αλλαγές στην Αθήνα

Νέος ΚΟΚ: Τα σημαντικότερα μέτρα και προκλήσεις για την οδική ασφάλεια

Ο νέος κυρωτικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) φέρνει σημαντικές αλλαγές και μέτρα για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. Μεταξύ των βασικών προτάσεων είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30χλμ/ώρα εντός των πόλεων, η καθιέρωση διαβαθμισμένων ποινών για παραβάσεις, η επιβολή προστίμων σε πεζούς που παραβιάζουν ερυθρό σηματοδότη, η ενίσχυση της επιτήρησης με κάμερες και η ψηφιακή αποστολή των κλήσεων στους παραβάτες. Αυτά τα μέτρα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις στην εφαρμογή τους.

Εξορθολογισμός των ποινών

Ο Γιώργος Γιαννής, καθηγητής του ΕΜΠ και εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών, σημείωσε ότι ο νέος ΚΟΚ επιτέλους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, βελτιώνοντας τον προηγούμενο νόμο του 2006. Ο νέος ΚΟΚ περιλαμβάνει τρία επίπεδα ποινών, με τις σοβαρότερες παραβάσεις, όπως η παραβίαση του ορίου ταχύτητας, η κατανάλωση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης ή κράνους, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η χρήση κινητού κατά την οδήγηση, να επιβαρύνονται με αυστηρότερες ποινές.

Ποινές για υποτροπιάζοντες οδηγούς

Στον νέο ΚΟΚ προβλέπεται ότι οι οδηγοί που επαναλαμβάνουν τις ίδιες παραβάσεις εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ενδέχεται να χάσουν το δίπλωμά τους για έως και έξι χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Γιαννής επισημαίνει ότι η επιβολή ποινών θα πρέπει να είναι αναλογική με τη σοβαρότητα της παράβασης, διαφορετικά κινδυνεύει να είναι άκρως αυστηρή χωρίς αποτελεσματικότητα.

Ταχύτητα εντός πόλης και ασφάλεια

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που προβλέπει ο νέος ΚΟΚ είναι η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30χλμ/ώρα μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για μία κίνηση που θεωρείται κρίσιμη για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων, καθώς με την εφαρμογή αυτού του μέτρου σε ευρωπαϊκές πόλεις έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων. Οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι η εφαρμογή του στην Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους θανάτους από τροχαία κατά περίπου 105 ετησίως.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, καθώς, σε δρόμους με δύο λωρίδες σε αντίθετες κατευθύνσεις, δεν θα ισχύει το νέο όριο και οι δήμοι θα αποφασίζουν για τη δυνατότητα εφαρμογής του.

Κάμερες και ψηφιακές κλήσεις

Με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης και τη σωστή εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών σε διάφορους δρόμους, καθώς και η ψηφιακή αποστολή των κλήσεων στους παραβάτες μέσω κινητού και εφορίας. Ο κ. Γιαννής τονίζει ότι αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ εκτιμά ότι, παρά τις δυσκολίες, τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς των πολιτών.

Η αποτελεσματικότητα και οι προκλήσεις

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι νέες διατάξεις του ΚΟΚ είναι αναγκαίες για την αύξηση της οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, επισημαίνουν τις δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, όπως η ανάγκη για εξειδικευμένη εκπόνηση μελετών από τους δήμους και η υλικοτεχνική υποδομή για την εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών.

Η επιτυχία του νέου ΚΟΚ εξαρτάται όχι μόνο από τη νομοθεσία αλλά και από την ικανότητα εφαρμογής της, καθώς και από την ευαισθητοποίηση των πολιτών.