Ένας απαιτητικός ή δύσκολος προϊστάμενος μπορεί να μετατρέψει ακόμα και το πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον σε μια πιεστική και δυσάρεστη εμπειρία.
Ο Jim Guinn, πρόεδρος της Resolution Resource Group και συγγραφέας, έχει εντοπίσει πέντε διαφορετικούς τύπους προϊσταμένων που προκαλούν συγκρούσεις στον χώρο εργασίας. Η αναγνώριση αυτών των τύπων και η κατανόηση των αιτιών που πυροδοτούν την αρνητική τους συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαχειριστούν καλύτερα τις επαγγελματικές τους σχέσεις.
Οι πέντε τύποι δύσκολων προϊσταμένων
- Ο αποστασιοποιημένος: Προτιμά να αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και εργάζεται καλύτερα όταν είναι μόνος. Για να διατηρηθεί μια καλή συνεργασία μαζί του, είναι σημαντικό να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και να αποφεύγονται οι περιττές συναντήσεις. Αν δεν απαντά άμεσα, χρειάζεται επιμονή.
- Ο ανταγωνιστικός: Παίρνει ρίσκα και συχνά επιλέγει μια πιο επιθετική προσέγγιση. Η συνεργασία μαζί του απαιτεί συνέπεια στις προθεσμίες και τήρηση των δεσμεύσεων.
- Ο αναλυτικός: Εστιάζει σε μεθοδικότητα και τεκμηρίωση, προτιμώντας να συλλέγει δεδομένα πριν λάβει αποφάσεις. Για μια ομαλή συνεργασία, είναι απαραίτητο να δείχνετε προσαρμοστικότητα και να συμμερίζεστε τη λογική του τρόπου σκέψης του.
- Ο συνεργατικός: Δίνει μεγάλη έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις και συχνά δυσκολεύεται να εκφράσει τις ανάγκες του με σαφήνεια. Η επικοινωνία μαζί του θα πρέπει να ενισχύει την αίσθηση της ομαδικότητας, αποφεύγοντας την αποκλειστική εστίαση στα καθήκοντα.
- Ο υποστηρικτικός: Προτεραιότητά του είναι η επιτυχία και η ευημερία της ομάδας. Θέλει να αναγνωρίζεται η συνεισφορά του και μπορεί να απογοητευτεί αν νιώσει ότι δεν τον εκτιμούν. Η αξιοπιστία και η ειλικρινής εκτίμηση προς το πρόσωπό του είναι το κλειδί για μια αρμονική συνεργασία.
Οι κύριες αιτίες συγκρούσεων
Σύμφωνα με τον Guinn, οι διαφωνίες στον εργασιακό χώρο κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικούς άξονες:
- Καθήκοντα: Οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν όταν ένας προϊστάμενος δίνει προτεραιότητα στην τήρηση προθεσμιών και στην ακρίβεια των εργασιών.
- Διαδικασίες: Ορισμένοι προϊστάμενοι θεωρούν ότι μόνο ο δικός τους τρόπος εκτέλεσης των εργασιών είναι σωστός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προστριβές.
- Σχέσεις: Οι διαφωνίες που πηγάζουν από τις προσωπικότητες και τις αλληλεπιδράσεις των μελών της ομάδας μπορεί να είναι πιο σύνθετες στη διαχείρισή τους.
Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο ο προϊστάμενός σας διαχειρίζεται τις αντιπαραθέσεις και τι τον ενοχλεί, μπορείτε να προβλέψετε τις αντιδράσεις του και να συμβάλετε σε ένα πιο αρμονικό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.