Το Δώρο Πάσχα είναι ένα σημαντικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και η κατανόηση του τρόπου υπολογισμού και πληρωμής του είναι απαραίτητη για την ορθή διεκδίκησή του.
Αύξηση του Δώρου Πάσχα με την αλλαγή του κατώτατου μισθού
Με την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, το Δώρο Πάσχα θα αυξηθεί λίγο. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το ποσό του Δώρου Πάσχα που δικαιούνται μέσω της online εφαρμογής του ΚΕΠΕΑ (διαθέσιμη εδώ) ή σκανάροντας το QR code που υπάρχει στην εφαρμογή.
Κατοχύρωση του Δώρου Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα, όπως και το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώνεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2010 και είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα. Οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης είναι υπέρ των εργαζομένων, και οποιαδήποτε συμφωνία αντίθετη προς αυτούς είναι άκυρη. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να το λάβουν.
Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του τύπου της σύμβασης (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης).
Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα
Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του εργαζομένου. Η περίοδος υπολογισμού του Δώρου εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου κάθε έτους. Όσοι εργάζονται σε αυτό το διάστημα δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό για τους μισθωτούς και σε 15 ημερομίσθια για τους εργαζόμενους με ημερομίσθιο. Αν η σχέση εργασίας δεν κάλυψε ολόκληρο το διάστημα, τότε υπολογίζεται αναλογικά. Όλες οι νόμιμες άδειες, όπως η ετήσια άδεια ή η άδεια μητρότητας, συμπεριλαμβάνονται στην περίοδο υπολογισμού.
Καταβολή του Δώρου Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (16 Απριλίου 2025). Επίσης, μπορεί να καταβληθεί νωρίτερα. Το Δώρο δεν μπορεί να δοθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα, και υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονται την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τις νομικές. Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο υπολογίζεται βάσει των αποδοχών της τελευταίας ημέρας της εργασιακής σχέσης.
Επιπλέον, το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ από το 2024, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, το Δώρο Πάσχα θα υπολογίζεται με βάση τα νέα κατώτατα όρια.
Παράδειγμα
Αν ένας εργαζόμενος έχει Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσθήκη του συντελεστή αδείας (0,04166), το ποσό που θα λάβει θα είναι 938 ευρώ.
Παραγραφή Δώρων
Οι αποδοχές των δώρων παραγράφονται 5 χρόνια μετά την ημερομηνία που ήταν απαιτητές, σύμφωνα με το άρθρο 250 του Αστικού Κώδικα.