Οξύνεται η στεγαστική κρίση στην Αθήνα – Το 52% των κατοίκων ζητά περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Οξυμένη η κατάσταση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα – Το 52% των κατοίκων ζητά περιορισμούς

Η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα, όπως αποτυπώνεται στη νέα έρευνα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ) σχετικά με την ικανοποίηση των επισκεπτών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής κατατάσσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την άνοδο των ενοικίων στα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλεί ο τουρισμός, με ποσοστά 70% και 67% αντίστοιχα. Επιπλέον, το 52% των ερωτηθέντων προτείνει τον περιορισμό αυτών των μισθώσεων ως λύση για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την GBR Consulting στο πλαίσιο της 20ής ετήσιας αξιολόγησης του ΔΑΑ και της ΕΞΑ, καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της αύξησης των ενοικίων. Μάλιστα, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τις αρχές του έτους για τη ρύθμιση της αγοράς στα τρία μεγαλύτερα διαμερίσματα της Αθήνας φαίνεται πως βρίσκουν σύμφωνο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση αυξήθηκαν κατά 35% μέσα σε επτά χρόνια, φτάνοντας από τις 23.000 το 2017 στις 31.000 το 2024. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την τάση είναι το πρώτο και το δεύτερο διαμέρισμα του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας.

Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι η αρχική ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αφορούσε κυρίως εξοχικές κατοικίες, έχει μετατραπεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεωρούν ότι πλέον απαιτείται ρύθμιση, ώστε οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αυτών να λειτουργούν με ίδιους όρους με τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου.

Η κρίση της στέγασης και οι αντιδράσεις των φορέων

Η συσχέτιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων με την αύξηση των ενοικίων δεν είναι νέο φαινόμενο. Προηγούμενη έρευνα της Grand Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι 200.000 ακίνητα στη χώρα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, η μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι στην Αττική υπάρχει έλλειμμα 212.000 κατοικιών, ενώ σύμφωνα με την Ernst & Young, ο αριθμός των ακινήτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση εκτοξεύτηκε από 30.000 το 2015 σε 190.000 σήμερα.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει ήδη αναστείλει την έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης στα τρία μεγαλύτερα διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, ενώ εξετάζεται η επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές. Ειδικοί του κλάδου φιλοξενίας επισημαίνουν ότι περιορισμοί μπορεί να εφαρμοστούν και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Σε αυτά τα νησιά, η έλλειψη υποδομών σε συνδυασμό με τον υπερτουρισμό έχει οδηγήσει σε προβλήματα στέγασης για εποχικούς εργαζομένους, όπως αστυνομικούς και γιατρούς, που συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την τουριστική περίοδο.

Η συζήτηση γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση παραμένει ανοιχτή, με τις τοπικές αρχές, τους ξενοδόχους και τους κατοίκους να ζητούν ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τόσο την ισορροπία στην αγορά ακινήτων όσο και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού.