Πειρατικό περιεχόμενο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα – Πώς η IP σου συνδέεται με το ΑΦΜ! VPNs στο προσκήνιο

Στο στόχαστρο οι χρήστες παράνομου περιεχομένου – Νέα αυστηρή νομοθεσία φέρνει πρόστιμα και ταυτοποίηση μέσω IP

Το ζήτημα της παράνομης πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο, όπως ταινίες, μουσική και αθλητικές μεταδόσεις, βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα των Αρχών. Η νέα νομοθεσία 5179/2025 ενισχύει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πειρατείας στο διαδίκτυο, στρέφοντας για πρώτη φορά το βλέμμα όχι μόνο στους παρόχους του παράνομου περιεχομένου, αλλά και στους ίδιους τους χρήστες.

Οι ιδιώτες που εντοπίζονται να κάνουν χρήση τέτοιων υπηρεσιών, απειλούνται πλέον με πρόστιμα από 750 ευρώ, ενώ για επαγγελματίες –όπως επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής– τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ.

Η σύνδεση IP και ΑΦΜ φέρνει τα πάνω κάτω

Το πιο καίριο σημείο της νέας νομοθεσίας είναι η δυνατότητα διασύνδεσης της IP διεύθυνσης του χρήστη με το ΑΦΜ του. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος internet μπορεί να εντοπίσει επακριβώς ποιος είναι ο κάτοχος της σύνδεσης που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο.

Η IP διεύθυνση (Internet Protocol) είναι μοναδική και προσωρινά ανατίθεται σε κάθε χρήστη κατά τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν κάποιος φιλοξενούμενος σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα χρησιμοποιήσει παράνομο streaming, η ευθύνη πέφτει στον ιδιοκτήτη της σύνδεσης – δηλαδή, στον ιδιοκτήτη του καταλύματος.

Επιπλέον, θεσπίζεται μηχανισμός άμεσου αποκλεισμού ιστοσελίδων: οι πλατφόρμες που παραβιάζουν τη νομοθεσία μπορούν να μπλοκάρονται εντός μόλις 30 λεπτών από τη διαπίστωση της παράβασης.

Το βάρος στο πειρατικό αθλητικό περιεχόμενο

Οι αρχές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη των παράνομων πλατφορμών που προσφέρουν ζωντανή πρόσβαση σε αθλητικά γεγονότα – κυρίως ποδοσφαιρικούς και μπασκετικούς αγώνες. Μέχρι πρόσφατα, υπολογιζόταν ότι οι χρήστες τέτοιων υπηρεσιών στην Ελλάδα ξεπερνούσαν τις 900.000.

Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Cosmote και Nova για την από κοινού διάθεση αθλητικού περιεχομένου, φέρεται να έχει περιορίσει τη χρήση πειρατικών υπηρεσιών, κάνοντάς τις λιγότερο ελκυστικές.

VPNs: λύση ή παγίδα;

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τη χρήση VPNs (Virtual Private Networks) έχει αναζωπυρωθεί. Οι εν λόγω υπηρεσίες επιτρέπουν στους χρήστες να αποκρύπτουν την πραγματική τους IP, εμφανίζοντας ότι συνδέονται από άλλη χώρα. Αυτό χρησιμοποιείται τόσο για λόγους ιδιωτικότητας όσο και για την παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών ή ρυθμιστικών φραγών.

Ωστόσο, η αξιοπιστία και το κόστος των VPNs ποικίλλει. Οι δωρεάν εκδόσεις περιορίζονται σε δεδομένα ή ταχύτητα, ενώ οι πιο αξιόπιστες συνδρομητικές υπηρεσίες μπορεί να κοστίζουν 15–20 ευρώ μηνιαίως – ποσό διόλου αμελητέο για όσους χρησιμοποιούν πειρατικές πλατφόρμες με σκοπό την οικονομία.

Το επόμενο βήμα: οδηγίες εφαρμογής

Αναμένονται επίσημες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν ποιοι καταναλωτές θα τεθούν σε πρώτη φάση υπό έλεγχο. Το σίγουρο είναι πως το τοπίο της online πειρατείας αλλάζει ριζικά, και η εποχή της «ανωνυμίας» στο Internet φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.