Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η ευγένεια μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες, με τον Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, να αποκαλύπτει ότι κάθε φορά που λέμε “παρακαλώ” ή “ευχαριστώ” στο ChatGPT, η OpenAI χάνει εκατομμύρια δολάρια! Όταν ένας χρήστης ρώτησε στο X (πρώην Twitter) πόσο κοστίζει η ευγένεια στα συστήματα της OpenAI, ο Άλτμαν απάντησε: «Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που άξιζαν απόλυτα».
Αν και η ιδέα ότι η ευγένεια “κοστίζει” στον ψηφιακό κόσμο φαίνεται περίεργη, οι ειδικοί, όπως ο Κέρτις Μπίβερς από τη Microsoft, υποστηρίζουν ότι οι καλές και ευγενικές συμπεριφορές ενισχύουν την ποιότητα των απαντήσεων και την αποτελεσματικότητα του AI. Σύμφωνα με το Microsoft WorkLab, η ευγένεια στον διάλογο με την τεχνητή νοημοσύνη έχει θετική επίδραση, καθώς ενισχύει τον σεβασμό και την συνεργασία. Αυτό φαίνεται να αντανακλάται στην ποιότητα των απαντήσεων που λαμβάνουμε από τα chatbots, τα οποία συχνά απαιτούν σαφήνεια και επαγγελματισμό στις οδηγίες μας.
Η περιβαλλοντική διάσταση όμως δεν είναι αμελητέα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η παραγωγή ενός απλού e-mail 100 λέξεων καταναλώνει αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν 14 LED λαμπτήρες για μία ώρα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του AI είναι τεράστιες, με τα κέντρα δεδομένων να καταναλώνουν ήδη το 2% της παγκόσμιας ενέργειας. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη επεκτείνεται, αυτή η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Το κόστος της ευγένειας στον ψηφιακό κόσμο, λοιπόν, είναι πολύ πιο ακριβό από όσο νομίζαμε, τόσο για την OpenAI όσο και για το περιβάλλον.