Το ψωμί είναι βασικό στοιχείο της διατροφής και η παρασκευή του στο σπίτι μπορεί να είναι μια απολαυστική και δημιουργική διαδικασία. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα αρωματικό και αφράτο ψωμί με απλά υλικά.
Υλικά:
- 500 γρ αλεύρι για ψωμί
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες:
- Ενεργοποίηση της μαγιάς: Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Ανάμειξη υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
- Ζύμωμα: Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική και απαλή. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Ξεκούραση της ζύμης: Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάσιμο: Πλάστε τη ζύμη σε σχήμα ψωμιού ή σε μικρά καρβέλια, ανάλογα με την προτίμησή σας.
- Δεύτερη άνοδος: Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά.
- Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε ελαφρά από κάτω.
Συμβουλές:
- Προσθέστε σπόρους ή μυρωδικά για έξτρα γεύση.
- Αποθηκεύστε το ψωμί σε ένα αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερες ημέρες.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα έχετε ένα νόστιμο και θρεπτικό σπιτικό ψωμί, ιδανικό για κάθε γεύμα.