Πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλώσετε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης; Τρόποι να ελέγξετε αν είναι φρέσκα.

Τα αυγά είναι από τα τρόφιμα που μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση για αρκετό καιρό, ακόμα και αν βρίσκονται στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, εφόσον έχουν αποθηκευτεί σωστά. Σύμφωνα με την Elisa Maloberti, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board, τα αυγά μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο από ένα μήνα, εάν τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.

Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στις συσκευασίες των αυγών είναι για να διασφαλιστεί ότι οι λιανοπωλητές δεν διατηρούν τα αυγά για πολύ καιρό στα ράφια τους. Ωστόσο, τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν ασφαλώς 2 έως 3 εβδομάδες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Η ημερομηνία λήξης μπορεί να αναγράφεται ως “Sell By”, “Use By”, “Exp. By”, ή “Best By”, με διαφορετικές σημασίες, ανάλογα με τη χώρα παραγωγής.

Για να παραμείνουν τα αυγά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποθηκεύονται πάντα στο ψυγείο στους 4.44°C ή χαμηλότερα, και είναι προτιμότερο να τοποθετούνται σε εσωτερικά ράφια του ψυγείου, μακριά από την πόρτα, καθώς οι αυξομειώσεις θερμοκρασίας μπορεί να μειώσουν τη φρεσκάδα τους. Επίσης, είναι καλύτερο να τα διατηρείτε στη χαρτονένια συσκευασία τους για να προστατεύονται από τις οσμές των άλλων τροφίμων.

Όσο για τα αυγά που είναι πιο παλιά, οι αλλαγές στο ασπράδι και τον κρόκο τους δεν σημαίνουν ότι είναι αλλοιωμένα. Ενώ η υφή του ασπραδιού γίνεται πιο λεπτή και ο κρόκος πιο επίπεδος, αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τη θρεπτική αξία τους και δεν τα καθιστούν επικίνδυνα. Παράλληλα, τα αυγά μπορεί να χάσουν υγρασία με την πάροδο του χρόνου, αλλά ακόμα και μετά από ένα χρόνο, είναι σπάνιο να είναι επικίνδυνα για κατανάλωση.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην επιφάνεια του κελύφους, όπως σπασίματα ή διαρροή, είναι σημαντικό να πετάξετε το αυγό, καθώς η παρουσία βακτηρίων όπως η σαλμονέλα είναι πάντα πιθανή, αν και σπάνια αν το αυγό έχει αποθηκευτεί σωστά.

Επιπλέον, για ευκολότερο ξεφλούδισμα των αυγών, καλό είναι να τα αφήνετε στο ψυγείο για 7 έως 10 ημέρες πριν το βράσιμο. Η αλληλεπίδραση του αυγού με τον αέρα βοηθά στον αποχωρισμό των μεμβρανών από το κέλυφος, καθιστώντας τη διαδικασία ευκολότερη.

Τα βραστά αυγά, είτε με το κέλυφος είτε χωρίς αυτό, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.