Σενάριο που προκαλεί ανησυχία δημοσίευσε το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη σχετικά με την πιθανότητα σεισμού μεγέθους 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος και τα επακόλουθα φαινόμενα τσουνάμι. Η προειδοποίηση αφορά την ενδεχόμενη πρόκληση τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις τουρκικές ακτές περίπου μία ώρα μετά από ισχυρό σεισμό στην περιοχή.
Ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, Δρ. Nurcan Meral Özel, αναφέρθηκε στις σεισμικές δραστηριότητες γύρω από το Αιγαίο και εξήγησε ότι παρακολουθούν στενά τις δονήσεις στην περιοχή. Όπως σημείωσε, οι σεισμοί μεγέθους 4 και άνω, όπως αυτοί της προηγούμενης εβδομάδας, ενδέχεται να προμηνύουν μια μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.
Το Αστεροσκοπείο Καντίλλη, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προειδοποίηση σε 13 χώρες και 16 ινστιτούτα στην περιοχή, προετοιμάζεται για να στείλει άμεσα μηνύματα σε περίπτωση τσουνάμι, εάν καταγραφεί μεγάλος σεισμός στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Ο Δρ. Özel επεσήμανε ότι η τεκτονική δομή του Αιγαίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των κατακόρυφων ρηγμάτων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν τσουνάμι.
Ιστορικά, το Αιγαίο έχει ζήσει ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι, όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, που είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφή, με τα κύματα του τσουνάμι να φτάνουν μέχρι την Αίγυπτο. Παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν και το 2011-2012, με ισχυρές σεισμικές δονήσεις και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.
Ο Δρ. Özel υπογράμμισε ότι αν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ προκαλέσει τσουνάμι, τα κύματα θα φτάσουν στις τουρκικές ακτές εντός μίας ώρας και τα ύψη των κυμάτων ενδέχεται να κυμαίνονται από μισό έως ένα μέτρο. Επίσης, ανέφερε ότι οι σεισμοί στο Μαρμαρά είναι πιο πιθανό να συμβούν, δεδομένου ότι η περίοδος επανάληψης στη συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 250-300 ετών.