Σεισμική Δραστηριότητα στην Αττική: Σεισμολόγοι σε επιφυλακή για τη μικροενεργοποίηση ρήγματος στη Φυλή

Σεισμική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Αττική, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, καθώς δεκάδες μικροσεισμοί καταγράφονται από το μεσημέρι της Τρίτης και συνεχίζονται μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 23:27 το βράδυ της Τρίτης και είχε μέγεθος 3,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 12,8 χιλιόμετρα.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί κυρίως στη Δυτική Αττική, λόγω του περιορισμένου εστιακού βάθους, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας.

Πιθανή μικροενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής

Για το φαινόμενο τοποθετήθηκαν δημόσια μέσω αναρτήσεών τους οι γνωστοί σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν μικρού εύρους ενεργοποίηση του γνωστού ρήγματος της Φυλής, το οποίο βρίσκεται στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας. «Σεισμοί μικρού μεγέθους, κάτω των 3 Ρίχτερ, καταγράφονται βόρεια της Μαγούλας και νότια των Σκουρτών», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσελέντης ανέφερε πως πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα η οποία έχει καταγραφεί και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή, χωρίς να ακολουθείται από ισχυρό σεισμό. «Από το μεσημέρι γίνονται μικροσεισμοί στην περιοχή Ελευσίνας – Μάνδρας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι ανησυχητικό. Να τηρείτε, ωστόσο, τα βασικά μέτρα προφύλαξης», τόνισε.

Σε επιτήρηση το φαινόμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Φυλής και γενικότερα το δυτικό τόξο της Αττικής συγκαταλέγεται στις γεωτεκτονικά ενεργές ζώνες, με ιστορικό παλαιότερων σεισμικών γεγονότων, κάτι που εξηγεί και τη διαρκή παρακολούθηση των επιστημόνων όταν εμφανίζεται οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα.

Προς το παρόν, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη προειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές. Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν την αναπαραγωγή μη επαληθευμένων ειδήσεων.