Το λιμάνι του Πειραιά αντιμετωπίζει σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης συσσώρευσης άδειων εμπορευματοκιβωτίων (containers), γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στην εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών, αύξηση του κόστους λειτουργίας και ενδεχόμενο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων από τους μεταφορείς.
Αδιέξοδο για ΟΛΠ και ΣΕΠ στη Διαχείριση των Containers
Οι δύο βασικοί διαχειριστές των προβλητών του λιμανιού, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς (ΣΕΠ), βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο πρόβλημα: την αδυναμία αποθήκευσης των συνεχώς αυξανόμενων άδειων εμπορευματοκιβωτίων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, έχουν νοικιάσει επιπλέον χώρους στον Πειραιά, όπου τοποθετούνται τα containers, ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για να λύσει το ζήτημα.
Καθυστερήσεις και Πιθανές Απεργιακές Κινητοποιήσεις
Οι καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εμπόρους, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι μεταφορείς να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τον πολύωρο ή ακόμα και πολυήμερο χρόνο αναμονής στις πύλες του λιμανιού.
Προτάσεις για την Αντιμετώπιση του Προβλήματος
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΛΠ και του ΣΕΠ, εξετάστηκαν λύσεις για τη διαχείριση της κρίσης. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η επιβολή ενός μικρού επίναυλου στα διακινούμενα εμπορεύματα, ώστε να αποζημιωθούν οι μεταφορείς για τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΛΠ/ΣΕΠ δεσμεύτηκε να λειτουργεί καθημερινά και δεύτερη πύλη εισόδου, με τη συνδρομή του Γ’ Τελωνείου, από τις 10:00 έως τις 18:00, προκειμένου να επιταχυνθεί η ροή των φορτίων. Επιπλέον, ο ΣΕΠ σχεδιάζει να εισαγάγει την ψηφιακή πλατφόρμα e-HUB, η οποία θα συμβάλει στην ομαλή κατανομή των φορτίων κατά τις εργάσιμες ώρες, περιορίζοντας έτσι τον συνωστισμό.
Η Εξέλιξη του Προβλήματος και η Σχέση με το Κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ
Η τρέχουσα κρίση στο λιμάνι του Πειραιά οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ και στην απόφαση πολλών ναυτιλιακών εταιρειών να ανακατευθύνουν τις διαδρομές τους μέσω της Ισπανίας, και συγκεκριμένα του λιμανιού της Βαλένθια. Λόγω της επικινδυνότητας της Κόκκινης Θάλασσας, εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, τα εμπορεύματα που προορίζονται για τον Πειραιά μεταφέρονται πλέον με μικρότερα πλοία feeders, αντί για τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (mother containerships).
Τα μεγάλα πλοία έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν τόσο γεμάτα όσο και άδεια containers, ενώ τα feeders δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ως αποτέλεσμα, ο Πειραιάς κατακλύζεται από άδεια εμπορευματοκιβώτια, γεγονός που αυξάνει το διαχειριστικό κόστος και δημιουργεί προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων.
Το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν τα μέτρα που εξετάζονται θα είναι αρκετά για να περιορίσουν το πρόβλημα ή αν η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με σοβαρές επιπτώσεις στο εμπόριο και τις μεταφορές.