Στο «κόκκινο» η οικονομική ανασφάλεια για τους Έλληνες – Ποιοι αποταμιεύουν περισσότερο εν μέσω κρίσης

Σχεδόν οι μισοί πολίτες δηλώνουν οικονομικά αβέβαιοι – Οι ηλικίες 18-24 αναδεικνύονται… πρωταθλητές αποταμίευσης

Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών εκφράζει βαθιά ανησυχία για το οικονομικό του μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της εφαρμογής έξυπνης διαχείρισης χρημάτων Plum, την οποία διεξήγαγε η Palmos Analysis το διάστημα 28 Απριλίου – 7 Μαΐου 2025.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθάνεται είτε πολύ (26%) είτε αρκετά (19%) οικονομικά ανασφαλές. Στον αντίποδα, μόλις το 23% απάντησε ότι αισθάνεται σε κάποιο βαθμό οικονομικά ασφαλές, στοιχείο που επιβεβαιώνει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην κοινωνία.


🔎 Ποιοι αισθάνονται πιο ανασφαλείς

Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά οικονομικής ανασφάλειας καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 55-64 και 65-75 ετών, όπου σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει πολύ ή αρκετά ανασφαλής. Συγκεκριμένα, το 35% των ατόμων 55-64 ετών δηλώνει πως νιώθει πολύ ανασφαλές, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 65-75 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 43%.

Η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική και σε οικονομικό επίπεδο. Οι πολίτες με μηνιαία εισοδήματα κάτω των 800 ευρώ βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική πίεση: το 43% δηλώνει έντονα ανασφαλές, ενώ επιπλέον 21% χαρακτηρίζει την οικονομική του κατάσταση «αρκετά ανασφαλή». Οριακά καλύτερα είναι τα ποσοστά στους εργαζομένους με εισόδημα 801-1500 ευρώ, με 34% να δηλώνει μεγάλη ανησυχία και 22% να ακολουθεί σε μικρότερη ένταση.

Περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αβεβαιότητας, γεγονός που υποδηλώνει τις περιφερειακές ανισότητες στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.


💡 Οι πολίτες αντιδρούν: Λιγότερα έξοδα, περισσότερες αποταμιεύσεις

Η αύξηση του πληθωρισμού και το γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας, ενισχυμένα και από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, οδηγούν τους Έλληνες στο να κάνουν στροφή προς την προληπτική διαχείριση των οικονομικών τους.

Περισσότεροι από 1 στους 4 συμμετέχοντες (28%) δήλωσαν ότι η αποταμίευση αποτελεί πλέον την κύρια οικονομική τους προτεραιότητα, υπερτερώντας ακόμη και της επένδυσης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 30% θέτει ως στόχο την αύξηση του εισοδήματός του, ενώ το 24% προχωρά σε μείωση εξόδων για να «χτίσει» μια πιο σταθερή οικονομική βάση.


🧑‍🎓 Οι νέοι στην πρώτη γραμμή της αποταμίευσης

Ένα από τα πιο αισιόδοξα στοιχεία της έρευνας αφορά τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, που εμφανίζονται ιδιαίτερα προσανατολισμένες στην οικονομική αυτονομία. Συγκεκριμένα, το 33% των νέων ηλικίας 18-24 ετών δηλώνει ότι δίνει προτεραιότητα στην αποταμίευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους 25-34 ετών φτάνει το 23%.

Η αποταμίευση παραμένει σημαντική προτεραιότητα και για μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά σε μικρότερα ποσοστά: 17%-20% στις ομάδες 35-75 ετών.


📊 Συμπέρασμα

Η έρευνα σκιαγραφεί ένα τοπίο οικονομικής ανασφάλειας με εντονότερη έκφραση σε ευάλωτες ηλικιακές και εισοδηματικές ομάδες, αλλά και μια σημαντική μεταστροφή των πολιτών προς πιο συνετή οικονομική διαχείριση. Όπως επισημαίνει η Μαίριλυ Μητροπούλου, επικεφαλής Marketing της Plum στην Ελλάδα, «παρά τις προκλήσεις, οι Έλληνες υιοθετούν στρατηγικές που ενισχύουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα».

Δείτε Eπίσης