Τέλος στην αποκλειστική χρήση οθονών αφής: Επιστρέφουν τα φυσικά κουμπιά στα νέα αυτοκίνητα από το 2026

Αλλαγή πλεύσης στην αυτοκινητοβιομηχανία μετά από ανησυχητικά στοιχεία για την ασφάλεια – Τι φέρνουν οι νέοι κανονισμοί του Euro NCAP

Από τον Ιανουάριο του 2026, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα λανσάρονται στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να διαθέτουν φυσικούς διακόπτες για ορισμένες βασικές λειτουργίες, εάν οι κατασκευαστές επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή αξιολόγηση – δηλαδή 5 αστέρια – από τον ανεξάρτητο οργανισμό ασφάλειας Euro NCAP.

Η νέα οδηγία αφορά πλήκτρα για λειτουργίες όπως η κόρνα, οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός και τα alarm. Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα την αυξημένη επικινδυνότητα που συνδέεται με τη χρήση οθονών αφής, καθώς πολλοί οδηγοί αποσπούν την προσοχή τους από τον δρόμο προκειμένου να εκτελέσουν απλές εντολές.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες, η ενασχόληση με τις ψηφιακές οθόνες μπορεί να αποσπάσει τον οδηγό για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 5 έως και 40 δευτερόλεπτα – χρόνος κρίσιμος για την αποφυγή ατυχημάτων. Για παράδειγμα, σε μοντέλο Volvo του 2005, η ρύθμιση του ραδιοφώνου ή της θέρμανσης καθισμάτων απαιτούσε περίπου 10 δευτερόλεπτα. Σε σύγχρονα αυτοκίνητα, ωστόσο, ο αντίστοιχος χρόνος αγγίζει κατά μέσο όρο τα 24,7 δευτερόλεπτα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως στο MG Marvel R – φτάνει ακόμα και τα 44,9 δευτερόλεπτα.

Η επιστροφή στους φυσικούς διακόπτες δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της αυξανόμενης κριτικής προς την υπερβολική εξάρτηση των κατασκευαστών από τις οθόνες αφής. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες όπως η Hyundai, η Volkswagen και η Tesla έχουν ήδη ξεκινήσει να επανεισάγουν κουμπιά σε συγκεκριμένα μοντέλα, αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία του χρήστη και η ασφάλεια δεν μπορούν να εξαρτώνται αποκλειστικά από ψηφιακές διεπαφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι κανόνες του Euro NCAP δεν είναι υποχρεωτικοί διά νόμου, όμως η κατάταξη του οργανισμού επηρεάζει άμεσα την εμπορική επιτυχία και την αξιοπιστία των οχημάτων, οδηγώντας τις εταιρείες στην προσαρμογή.

Δείτε Eπίσης