Τέλος στην «τοξική ευγένεια» στη δουλειά – Πώς να γίνετε ειλικρινείς χωρίς ενοχές

Μήπως το να είστε πάντα «καλοί» στη δουλειά τελικά σας βλάπτει; Στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον, η υπερβολική ευγένεια και η ανάγκη για αποδοχή μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος τόσο της δικής σας απόδοσης όσο και της συνολικής δυναμικής της ομάδας.

Η προσπάθεια να φαινόμαστε συνεχώς ευχάριστοι – με ψεύτικα χαμόγελα, νεύματα συμφωνίας και γενικόλογες φιλοφρονήσεις – δεν περνά απαρατήρητη. Αντίθετα, δημιουργεί μια αίσθηση ασάφειας και καχυποψίας στους συναδέλφους. Το αποτέλεσμα; Η ανατροφοδότηση χάνει την αξία της και η αληθινή εξέλιξη παρεμποδίζεται.

Γιατί το να είστε υπερβολικά καλοπροαίρετοι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα

Όταν αποφεύγουμε τη δυσφορία με ευγένεια που αγγίζει τα όρια της υποκρισίας, τα συναισθήματά μας παραμένουν εμφανή μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής ή τα τεχνητά χαμόγελα. Η επιφανειακή ανατροφοδότηση, τύπου «πολύ καλή δουλειά», στερείται ουσίας και δεν προσφέρει πραγματική καθοδήγηση. Με τον καιρό, αυτή η συμπεριφορά μειώνει την αξιοπιστία μας και υπονομεύει την πρόοδο των συναδέλφων μας.

Τρεις στρατηγικές για να αλλάξετε την κουλτούρα της υπερβολικής ευγένειας

1. Αμφισβητήστε τη «συλλογική προσποίηση»

Συχνά, οι εργαζόμενοι προσποιούνται ότι εκτιμούν τη συνεχή καλοσύνη, επειδή πιστεύουν ότι αυτό περιμένουν οι άλλοι. Αυτή η κοινωνική ψευδαίσθηση – γνωστή ως πλουραλιστική άγνοια – διαιωνίζει μια κουλτούρα στην οποία όλοι κάνουν θετικά σχόλια, αλλά κανείς δεν τα πιστεύει.

Αντί να συνεχίζετε αυτή τη συνήθεια, προκαλέστε έναν ειλικρινή διάλογο στην ομάδα σας. Ρωτήστε τους συναδέλφους σας πώς θα ένιωθαν αν έπαιρναν πιο συγκεκριμένη και χρήσιμη ανατροφοδότηση μετά από μια παρουσίαση, όπως τρία σημεία βελτίωσης και τρία θετικά στοιχεία.

2. Γίνετε πιο συγκεκριμένοι

Η γενικότητα δεν βοηθά κανέναν. Αντί για ασαφείς χαρακτηρισμούς, εστιάστε σε παρατηρήσιμες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, πείτε «η παρουσίασή σου είχε υπερβολική ορολογία που μπέρδεψε το κοινό» αντί για «ήταν βαρετή».

Το ίδιο ισχύει και για τα θετικά σχόλια: μια αναφορά στο τι ακριβώς πήγε καλά δίνει κίνητρο και ενισχύει την αυθεντικότητα της σχέσης σας.

3. Ξεκινήστε από απλά και ουδέτερα θέματα

Η μετάβαση από την υπερβολική ευγένεια στην ειλικρίνεια δεν χρειάζεται να είναι ριζική. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με ακίνδυνα ζητήματα, όπως π.χ. την οργάνωση του κοινόχρηστου χώρου. Αυτή η ήπια προσέγγιση θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της νέας κουλτούρας ειλικρίνειας και θα χτίσει μια βάση για πιο ουσιαστική ανατροφοδότηση στο μέλλον.

Τελικές σκέψεις

Η ειλικρινής, στοχευμένη και καλοπροαίρετη επικοινωνία στη δουλειά δεν είναι αγένεια – είναι απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης. Αν θέλετε μια ομάδα που εξελίσσεται, χρειάζεται να τολμήσετε να είστε λιγότερο «ευγενικοί» και περισσότερο γνήσιοι.

Δείτε Eπίσης