Ανατροπή στην παράδοση των καλοκαιρινών πανηγυριών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση που τίθεται σε ισχύ από φέτος. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι ψησταριές και η παραδοσιακή διάθεση ψητών φαγητών από τους τοπικούς συλλόγους δεν θα επιτρέπονται πλέον, εφόσον δεν γίνεται συνεργασία με αδειοδοτημένες επιχειρήσεις εστίασης.
Συγκεκριμένα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι οργανωτές τοπικών εκδηλώσεων υποχρεούνται, βάσει της νέας διάταξης, να αναθέτουν την παρασκευή και διάθεση τροφίμων αποκλειστικά σε επαγγελματικά συνεργεία catering που πληρούν τις προβλεπόμενες υγειονομικές προδιαγραφές.
Υγειονομικοί, Φορολογικοί και Περιβαλλοντικοί Λόγοι Πίσω από την Απόφαση
Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συμμόρφωσης με τους υγειονομικούς κανόνες που διέπουν την εστίαση, όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη ζητήματα φορολόγησης της δραστηριότητας αλλά και επιταγές της Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι αυτοσχέδιες ψησταριές σε ανοιχτούς χώρους θεωρούνται εστίες αυξημένου κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς – ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
Ανησυχία και Αντιδράσεις από Τοπικές Κοινότητες
Η εφαρμογή του νόμου προκαλεί ήδη σοβαρούς προβληματισμούς στις τοπικές κοινωνίες, καθώς πολλές από αυτές στηρίζουν τη διοργάνωση των πανηγυριών τους αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά και συμμετοχή. Το κόστος συνεργασίας με επαγγελματικά catering αναμένεται να είναι υψηλό, με αποτέλεσμα αρκετές εκδηλώσεις να τίθενται εν αμφιβόλω ή να ακυρώνονται εξ αρχής λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Η παράδοση των πανηγυριών, όπως τη γνωρίζαμε, φαίνεται πως εισέρχεται σε μια νέα εποχή – με αυστηρότερους όρους, περισσότερα κόστη και λιγότερο “άρωμα” αυθεντικότητας.