Όταν μπαίνουμε σε μια διαφωνία, συχνά θεωρούμε ότι τα γεγονότα είναι το πιο ισχυρό μας όπλο. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η προσέγγιση είναι από τη φύση της ελλιπής – και ενίοτε… άχρηστη.
Ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας Kurt Gray από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εξηγεί πως, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, τα γεγονότα δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επηρεάσουμε κάποιον που διαφωνεί μαζί μας.
📉 Τα Γεγονότα ΔΕΝ Πείθουν Όσο Νομίζουμε
Ακόμη και όταν παραθέτουμε επιστημονικά δεδομένα ή έρευνες, οι άνθρωποι τείνουν να τα απορρίπτουν – ειδικά όταν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις τους.
Σύμφωνα με μελέτη του Journal of Management (2018), πολλοί είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν ακόμα και τεκμηριωμένες αλήθειες, εάν νιώσουν ότι απειλείται ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο. Στην εποχή των «παράλληλων πραγματικοτήτων» των social media, το τι θεωρεί κάποιος ως γεγονός είναι θέμα… οπτικής.
🧩 Το Κλειδί δεν Είναι η Επιβολή, αλλά η Κατανόηση
Για να επηρεάσουμε πραγματικά κάποιον, πρέπει να προσεγγίσουμε τη συζήτηση όχι ως μάχη, αλλά ως γέφυρα. Ο Gray προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση σε τρία στάδια:
- Κατανόησε τα Κίνητρα
Κάνε ερωτήσεις με γνήσιο ενδιαφέρον. Μη στοχεύεις στο να διαψεύσεις – στόχευσε στο να καταλάβεις. - Επικύρωσε το Συναίσθημα Πίσω από την Άποψη
Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις. Αρκεί να αναγνωρίσεις το γιατί μπορεί να νιώθουν έτσι. - Δώσε Προσωπικό Τόνο
Άσε τα στατιστικά και τις θεωρίες για λίγο. Μίλησε για το πώς νιώθεις εσύ, πώς σε επηρεάζει κάτι προσωπικά. Οι άνθρωποι συνδέονται με συναισθήματα – όχι με γραφήματα.
🫂 Αντιπαράθεση ή Σύνδεση;
Οι συζητήσεις που ξεκινούν με πρόθεση να «κερδίσουμε» σπάνια καταλήγουν εποικοδομητικά. Αντί να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο, μπορούμε να στοχεύσουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό: να μας ακούσει ο άλλος.
Όπως λέει και ο Gray, «όταν δεις τον άλλον όχι ως αντίπαλο, αλλά ως συνάνθρωπο, τότε μπορεί να αρχίσει να ακούει πραγματικά αυτό που λες»