Το άρωμα των μούμιων διατηρείται ζωντανό μετά από χιλιάδες χρόνια



Το άρωμα των μούμιων διατηρείται ζωντανό μετά από χιλιάδες χρόνια

Οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες εξακολουθούν να μυρίζουν ευχάριστα μετά από 5.000 χρόνια

Ακόμα και έπειτα από πέντε χιλιετίες μέσα σε σαρκοφάγους, οι μούμιες της αρχαίας Αιγύπτου διατηρούν ένα ευχάριστο άρωμα, σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο.

Η χημεία της αρχαίας ευωδίας

Ερευνητές ανέλυσαν εννέα μούμιες και διαπίστωσαν ότι, αν και υπήρχαν διαφορές στην ένταση της οσμής, τα χαρακτηριστικά της παρέμεναν σταθερά: το άρωμα τους περιγραφόταν ως «ξυλώδες», «πικάντικο» και «γλυκό».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χημική ανασύνθεση αυτής της αρχαίας ευωδίας θα επιτρέψει στο κοινό να βιώσει μια αρωματική εμπειρία από το παρελθόν. «Θέλουμε να μοιραστούμε την αίσθηση που είχαμε μυρίζοντας τα ταριχευμένα σώματα, γι’ αυτό αναδημιουργούμε αυτό το άρωμα, ώστε να παρουσιαστεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο», εξήγησε η ερευνήτρια Σεσίλια Μπεμπίπρ, μιλώντας στο BBC.

Το αρωματικό τελετουργικό της ταρίχευσης

Στην αρχαία Αίγυπτο, η διαδικασία της ταρίχευσης περιελάμβανε την περιποίηση των σωρών με έλαια, ρητίνες, κεριά και αρώματα, καθώς οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι η ευωδία βοηθούσε την ψυχή να προετοιμαστεί για τη μετά θάνατον ζωή.

Οι ταριχευτές φρόντιζαν με ιδιαίτερη προσοχή τις σορούς των Φαραώ και των ευγενών, καλύπτοντάς τες με αρωματικά υλικά υψηλής ποιότητας.

«Σε ταινίες και βιβλία, όσοι μυρίζουν μούμιες αντιμετωπίζουν τρομερές συνέπειες», σχολίασε η δρ Μπεμπίπρ. «Όμως εμείς εκπλαγήκαμε από το ευχάριστο άρωμά τους».

Πώς οι επιστήμονες «μύρισαν» τις μούμιες χωρίς να τις αγγίξουν

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society, διεξήχθη με τη χρήση μιας μη καταστροφικής μεθόδου δειγματοληψίας.

Ερευνητές από το UCL και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα κατάφεραν να συλλέξουν δείγματα οσμής από το εσωτερικό των σαρκοφάγων εισάγοντας ένα μικροσκοπικό σωληνάκι, χωρίς να διαταράξουν τις συνθήκες διατήρησης των μούμιων.

Η δρ Μπεμπίπρ τόνισε ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά εφαρμόζουν πάντα μεθόδους χωρίς φθορά, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των ανεκτίμητων αρχαιολογικών ευρημάτων.