Ελληνικός τουρισμός: Σημαντική ανατροπή – Ισχυρός Ιούνιος, αδύναμοι Ιούλιος και Αύγουστος
Ανακατατάξεις φέρνει το φετινό καλοκαίρι στον ελληνικό τουρισμό, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της European Travel Commission (ETC), επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων στη χώρα. Η τουριστική κίνηση δείχνει φέτος να μετατοπίζεται προς τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να αναδεικνύονται ως οι κορυφαίοι μήνες για ταξίδια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC, το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι προτιμά να ταξιδέψει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μόλις το 29% σχεδιάζει να ξεκινήσει τις διακοπές του μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής, η οικονομική αβεβαιότητα και η τάση αναζήτησης λιγότερο γνωστών προορισμών, διαμορφώνουν τις νέες ταξιδιωτικές επιλογές.
Παρόλο που το ταξίδι παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων, παρατηρείται μια μικρή υποχώρηση στην πρόθεση για ταξίδια έως τον Σεπτέμβριο (-3%). Ιδιαίτερη σημασία έχει η μείωση κατά 8% στα ταξίδια προς τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη – μια εξέλιξη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ελλάδα.
Ιούνιος σε άνοδο, Ιούλιος και Αύγουστος με στασιμότητα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, περιγράφει την κατάσταση: «Ο Ιούνιος καταγράφει ισχυρές κρατήσεις, σε αντίθεση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που παρουσιάζουν στασιμότητα ή ακόμα και μικρή υποχώρηση σε σχέση με πέρυσι». Εξηγεί ότι ο Ιούνιος, ανήκοντας στη “μεσαία περίοδο”, διαθέτει πιο προσιτές τιμές σε σύγκριση με τους ακριβότερους καλοκαιρινούς μήνες, προσελκύοντας περισσότερους ταξιδιώτες.
Αν η ζήτηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν ανακάμψει, δεν αποκλείεται να δούμε ειδικές προσφορές από ξενοδοχεία προκειμένου να διασφαλιστούν οι πληρότητες, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τα συνολικά έσοδα της τουριστικής περιόδου.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, επιβεβαιώνει την εικόνα, αποδίδοντας τη μεταβολή στη λήξη των early bookings στα τέλη Μαρτίου. Μετά από μια ισχυρή αρχική ζήτηση, οι κρατήσεις κινήθηκαν πιο αργά, καθώς οι ταξιδιώτες τηρούν στάση αναμονής, αναζητώντας ευκαιρίες και προσφορές για αργότερα.
Συνολικά, στη Ζάκυνθο, η τουριστική κίνηση φαίνεται να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, κοντά σε αυτά του 2024, χωρίς όμως σημαντική αύξηση, με τον Μάιο να χαρακτηρίζεται πιο “υποτονικός”.
Κλιματική αλλαγή και νέα πρότυπα στις προτιμήσεις
Η έρευνα της ETC αναδεικνύει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στις επιλογές των ταξιδιωτών. Ποσοστό 28% αναζητά πλέον προορισμούς με ηπιότερες θερμοκρασίες, γεγονός που εξηγεί και τη μείωση 8% στα ταξίδια προς τη Μεσόγειο. Παρά τη μείωση, η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη παραμένει δημοφιλής, προσελκύοντας το 41% των Ευρωπαίων για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025.
Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία καταγράφουν μικρή αύξηση στο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.
Η Ελλάδα, παρόλα αυτά, συνεχίζει να κρατά τη θέση της στο “top 5” των προτιμήσεων, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση (4,9%), πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ ακολουθεί η Αυστρία.