Τουρκικό ενδιαφέρον για σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Ηγουμενίτσας με τη στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τη στιγμή που ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών σιδηροδρόμων καθυστερεί και η ασφάλεια των μεταφορών παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, στο διεθνές περιβάλλον διαμορφώνονται νέα επενδυτικά σχέδια.

Ένα από αυτά αφορά τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα, μέσω Θεσσαλονίκης, ένα έργο που προωθούν τουρκικές επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών και logistics, με πιθανή εμπλοκή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, στο συνέδριο Prodexpo North 2025 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B) που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην ελληνική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.

Γιατί η Τουρκία επενδύει στον σιδηρόδρομο

Οι τουρκικές εταιρείες του κλάδου των μεταφορών βλέπουν τον σιδηρόδρομο ως λύση στα προβλήματα που προκαλούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα, λόγω του αυξημένου αριθμού φορτηγών. Η ιδέα της σιδηροδρομικής σύνδεσης υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι γνωστή στην Τουρκική Ένωση Μεταφορών και Logistics.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, μπορεί το σχέδιο να φαίνεται φιλόδοξο, ωστόσο η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικά σιδηροδρομικά έργα. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο της Maersk, που διένυσε 4.250 χιλιόμετρα από την Ιαπωνία έως την Κωνσταντινούπολη.

Ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι εταιρείες logistics ελπίζουν σε θετικές εξελίξεις, καθώς υπάρχει προοπτική συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα για έργα υποδομής που θα ενισχύσουν την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η EEL είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2024, ενώ σε επόμενη συνάντηση υποβλήθηκαν μελέτες για συνδυασμένες μεταφορές και σύγχρονα logistics hubs. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τη βελτίωση των εμπορευματικών μεταφορών και τη δημιουργία νέων κέντρων αποθήκευσης.

«Η σύνδεση των logistics με τις τουριστικές ανάγκες της χώρας είναι κρίσιμη, ειδικά το καλοκαίρι, όταν αυξάνονται οι ανάγκες τροφοδοσίας στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι μελέτες που κατατέθηκαν αναμένεται να επιστραφούν με σχόλια και παρατηρήσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ θετικά βήματα θεωρούνται η δημιουργία του Logistics Hub στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου και η μετεγκατάσταση μεταφορικών εταιρειών από τον Ρέντη στη Φυλή.

«Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα αναλάβει ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση, τότε οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕL.