Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας, επικαλούμενος τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού τους προφίλ και του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «BBB-» με σταθερή προοπτική, από «BB+» με θετική προοπτική. Παράλληλα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκαν σε «BB+» με θετική προοπτική, από «BB» με την ίδια προοπτική.
Η έκθεση της Fitch επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζονται με την επενδυτική βαθμίδα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ οι θετικές προοπτικές για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς αντικατοπτρίζουν τη σταδιακή μείωση της έκθεσής τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η αναβάθμιση αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών, την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης και τη σταθερή χρηματοδότηση μέσω καταθέσεων. Παράλληλα, η Fitch σημειώνει τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση των πραγματικών μισθών, τη μείωση της ανεργίας και τις αυξημένες επενδύσεις, με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,3% το 2025-2026. Επιπλέον, οι θετικές προοπτικές διατηρούνται, παρά την επικείμενη μείωση των επιτοκίων, καθώς η αύξηση των δανείων προς επιχειρήσεις και η μείωση των επισφαλών απαιτήσεων θα στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Ο οίκος εκτιμά ότι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 2,5% κατά μέσο όρο έως το 2026, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση της κερδοφορίας, τις επενδύσεις και τις προγραμματισμένες διανομές μερισμάτων.
Τέλος, η Fitch υπογραμμίζει ότι παρά την πρόοδο στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, η διαδικασία ανάκτησης μέσω των servicers εξελίσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο. Ωστόσο, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών των δανείων καλύπτεται από κρατικές εγγυήσεις, μειώνει τους σχετικούς κινδύνους.